Anders Nordvall, vice vd och transaktionschef, Logistea.

Logistea förvärvar 14 fastigheter för 745 mkr

Logistea har förvärvat 14 fastigheter motsvarande 121.000 kvm uthyrningsbar yta till ett värde om cirka 745 mkr. Det är bolagets största förvärv hittills. Årlig hyresintäkt uppgår till drygt 50 mkr med en genomsnittlig återstående hyrestid på drygt 13 år. Säljare är Profura AB. Logistea når därmed 3,7 miljarder i beståndet.

Annons

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.

Affären finansieras via en riktad emission om 2,5 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 33 kronor motsvarande 82,5 Mkr samt egna medel och banklån.

Logistea har förvärvat en fastighetsportfölj bestående av 14 fastigheter med cirka 121.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta till ett fastighetsvärde om cirka 745 Mkr. Säljare är Profura AB.

Profuragruppen  är ett privatägt Göteborgsbaserat investeringsbolag. Bolaget startades av Bernt Ivarsson i början av 70-talet. Idag har gruppen en stor verksamhetsbredd, med investeringar inom bland annat livsmedel, hustillverkning, verkstad, trävaror och fastighetsförvaltning.

Befintliga hyresgäster, som är majoritetsägda av Profura, har tecknat triple net-hyresavtal med genomsnittlig återstående löptid på drygt 13 år. Samlad årlig hyresintäkt uppgår till drygt 50 Mkr. Hyresintäkten från de tre största hyresgästerna, Svensk Husproduktion AB, Örneborgs Delikatesser AB och Olle Svensson Partiaffär AB, motsvarar närmare 70 procent av fastigheternas totala hyresintäkter.

– Logistea har en offensiv förvärvsstrategi med målet att nå 15 miljarder kronor i fastighetsvärde vid utgången av 2024. Förvärvet omfattar fastigheter till ett värde om cirka 745 Mkr och följer Logisteas strategi att förvärva fastigheter i Sverige på bra mikrolägen med finansiellt stabila hyresgäster med långa hyresavtal, säger Anders Nordvall, vice vd och transaktionschef, Logistea.

Affären finansieras genom en riktad emission om 2,5 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 33 kronor per aktie motsvarande 82,5 miljoner kronor, egna medel samt banklån.

Den förvärvade fastighetsportföljen innefattar fastigheterna:

  • Bromölla: fastigheten Hammaren 4 (Den största och mest värdefulla fastigheten. Här finns Svensk Husproduktion som hyresgäst)
  • Härryda: Assmundtorp 2:139
  • Göteborg: Högsbo 38:11
  • Jönköping: Backen 1:138
  • Kramfors: Omne 6:6
  • Kungsbacka: Duvehed 2:29
  • Malmö: Kamaxeln 1
  • Partille: Lexby 1:113
  • Piteå: Öjebyn 144:79
  • Tanum: Tanumshede 3:28
  • Tranemo: Skogarp 1:21 & 1:39
  • Vara: Tornum 9:75
  • Ånge: Ånge 31:25

Logisteas fastighetsportfölj har på två år vuxit från 189 Mkr i fastighetsvärde till drygt 3.700 Mkr.

Bolagets tillväxtstrategi är att bygga en fastighetsportfölj med starka kassaflöden i kombination med lång genomsnittligt kvarvarande kontraktstid i välbelägna och växande logistiknav i Sverige. Bolaget äger efter ovanstående förvärv 62 fastigheter i Sverige med en uthyrningsbar yta om cirka 500 000 kvadratmeter, samt en byggrättsportfölj om cirka 365 000 kvadratmeter.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan