Fastigheten Päronet 8 marknadsförs under namnet Geenhouse. Illustration: Walk the Room

Humlegården lanserar Greenhouse om 20.000 kvm

Greenhouse. Så heter Humlegårdens senaste satsning när Skatteverkets tidigare lokaler i Solna strand ska fyllas. 20.000 kvm lokaler får ett rejält lyft.

Annons

Fakta om Greenhouse Solna strand

Lokalyta: upp till 20 000 kvm
Inflyttning: från Q4 2023
Avstånd till t-bana: 100 meter, 10 minuters färd till T-centralen
Lokaler: Gemensamma arbetsytor, mötesrum och loungemiljöer
Grön takterrass och innergård
Hörsal: för 135 personer
Övrigt: Bistro och café, gym, wellness, omklädningsrum och bastu
Parkeringsgarage: 136 platser och laddstationer för elbilar
Cyklar: Cykelrum med mekstation samt intilliggande omklädningsrum med torkskåp
Miljöcertifiering: BREEAM In-Use, nivå Very Good

Samarbetspartners i projektet: Strategisk Arkitektur (arkitekter), Koncept Stockholm (inredningsarkitekter), PQ Projektledning (byggprojektledning).

Källa: Humlegården

Visa faktaruta

Projektet ska vara inflyttningsklart från och med i slutet av 2023. När det står klart kommer huset att vara multitenant-vänligt.

Greenhouse Solna strand återfinns på Korta gatan 10 i Solna strand, strax intill tunnelbanestationen, endast tio minuters resa från T-centralen. I utvecklingen av platsen skapar Humlegården moderna arbetsplatser om upp till 20.000 kvm.

Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården, berättar:

– I arbetet med Greenhouse har vi tagit utgångspunkt i den variation man behöver under en arbetsdag och de kontraster som skapar en attraktiv plats. Från blandningen av digitala och fysiska möten till behovet av att kunna vistas både inomhus och utomhus och skifta mellan miljöer som bjuder på energi och platser för fokus och rofylldhet. Vi vill skapa platser där man vill vara och dit man vill återvända. Då krävs intressanta sammanhang och en föränderlig miljö som stödjer moderna arbetssätt och är attraktivt för medarbetarna. Viktigt är även serviceutbudet, där vi satsar på att erbjuda tjänster där man delar resurser på ett smart sätt och service som förenklar vardagen.

Det var i januari 2021 som Fastighetsvärlden kunde berätta att Skatteverket lämnar Humlegårdens fastighet Päronet 8 och förhyrningen där om 20.000 kvm (liksom den i närheten i fastigheten Nöten 4 hos Fabege om hela 50.000 kvm) för att istället flytta till Vasakronans projekt i Sundbyberg – där inflyttning nu ägt rum.

Humlegårdens ombyggnadsprojekt kommer att innehålla ett brett utbud av välutrustade mötes- och konferensrum, mindre arbetsrum utrustade för digitala möten samt gemensamma arbetsplatser i den öppna miljön. För större sammanhang finns en hörsal för 135 personer och även byggnadens atrium kan användas för event och föreläsningar. I Greenhouse finns dessutom en biograf för 30 personer, för presentationer och filmvisningar i en intim miljö. En Community Manager är husets sociala nav och har hand om all den service som erbjuds.

Kaféyta i Greenhouse. Illustration: Walk the Room

I Greenhouse Solna strand kan kunderna även ta del av husets gym, omklädningsrum och bastu samt en studio för exempelvis yoga och meditation. Här finns även tillgång till tjänster som förenklar vardagen, såsom paketskåp, kemtvättsinlämning och lånecyklar. Cykelpendlare erbjuds parkeringsmöjligheter, laddstationer med lås för elcyklar samt omklädningsrum med dusch. I huset finns även en servicestation för reparationer och cykeltvätt.

Humlegården har ett stort fokus på att ställa om och modernisera huset på ett hållbart sätt och dra nytta av den tidigare grundstrukturen, arbeta med återbruk och skapa upplevelserika miljöer både inomhus och utomhus. Den karaktäristiska tegelarkitekturen från slutet av 1970-talet bevaras och kombineras med omsorgsfullt inredda miljöer med noga utvalda material. I satsningen används klimatsmart teknik och återbruk står i centrum. Detta innebär till exempel att innertak, glaspartier och dörrar återanvänds och restaureras i största möjliga mån. Ytterligare ett initiativ kopplat till återbruk är arbetet med belysningsarmaturerna, som byggs om och omvandlas till moderna närvaro- och dagsljusstyrda LED-armaturer.

Terrass med utsikt över Solna, Sundbyberg och Stockholm. Illustration: Industriromantik

På taket installeras solceller, vars elproduktion gör att fastighetens elförbrukning minskar med nästan 30 procent. Närvaro- och temperaturstyrd ventilation gör att inomhusklimatet anpassas efter hur ytorna används. Kännetecknande för Greenhouse är den ständiga närvaron av grönska som skapar trivsamma miljöer och bidrar till den biologiska mångfalden. Genom att samla in regnvatten för bevattning av växter och planteringar minskas vattenförbrukningen. Ambitionen är att miljöcertifiera Greenhouse Solna strand enligt BREEAM In-Use, nivå Very Good.

– Namnet Greenhouse Solna strand tar utgångspunkt i att vi vill skapa en plats där både människor och företag kan växa. Vi har ett stort fokus på hållbarhet och grönskan spelar en viktig roll på platsen, både inomhus och utomhus. Tillsammans med den karaktäristiska tegelarkitekturen samt husets gröna takterrass och innergård låg liknelsen med ett växthus nära tillhands. En intressant detalj i sammanhanget är även att många gamla kvartersnamn runtomkring kopplar till växtlighet, odling och trädgård på olika sätt, säger Anna Kullendorff.

Humlegården är en stor fastighetsägare i närområdet där bolaget bland annat äger Swedbanks huvudkontor.

Atrium. Illustration: Industriromantik
Entré. Illustration: Industriromantik
Kontor. Illustration: Industriromantik
Exteriör. Illustration: Walk the Room
Innergård. Illustration: Walk the Room

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

Tillbaka till förstasidan