Nya Kronan i Sundbyberg. Foto: Nikolaj Jakobsen/Fastighetsvärlden.

Bildextra: Så är Skatteverkets jättekontor

Strax efter årsskiftet flyttade Skatteverket in på 45.000 kvm i Vasakronans Nya Kronan i Sundbyberg. FV har besökt kontoret som är det näst största som hyrts ut sedan millenieskiftet.

Det var i januari 2019 som flytten till Nya Kronan annonserades, vilket innebar att Skatteverket lämnade cirka 70.000 kvm i Solna Strand, som ägdes av Fabege och Humlegården.

Då tecknades ett 10-årigt avtal med Vasakronan om 42.000 kvm som under processens gång ökade till 45.000 kvm över 15 våningsplan. I februari i år flyttade myndigheten in i sina nya lokaler som består av två helt nybyggda huskroppar som sammankopplats med en befintlig om 10.000 kvm. Den gamla delen har totalrenoverats. Skatteverket hyr alla ytor i fastigheten utöver en mindre vårdinrättning som hyrs av Kry.

3.000 medarbetare arbetar på det nya kontoret och enligt Marcus E Bernhardsson, projektledare på arbetsplatsenheten på Skatteverket, har flytten fungerat väl trots att man bantat ytan med 25.000 kvm.

– Ytorna är planerade för det vi kallar ett varierat arbetssätt där det finns skrivbordsplatser för drygt 50 procent av medarbetarna. Utöver skrivbordsplatser i tre olika zoner: aktiv, mellan och tyst zon, så finns det gott om övriga arbetsplatser som exempelvis projektbord, tysta rum och arbetsrum för 1-3 personer.  Reaktionerna är övervägande positiva.  Men det är en omställning för många att inte ha en egen fast plats, säger han till FV.

I kontoret finns 450 rum fördelat på arbetsrum för 1-3 personer samt mötesrum för 4-30 personer. Där utöver finns två hörsalar. ett för 150 personer och ett för 50 personer.

Delar av husen är byggda med återbrukat material men även med möblering på totalt 3.000 återbrukade artiklar i fastigheten.

Dessutom finns hela åtta stycken terrasser och ett cykelgarage med plats för 300 cyklar med laddmöjligheter direkt på plats. Alla medarbetare har ett personligt skåp som man öppnar med samma nyckelkort som man använder till att ta sig in i byggnaden.

I källarplanet finns gym och motionssal med 300 ventilerade skåp som medarbetaren öppnar med sitt nyckelkort och därmed får tillgång till i 12 timmar.

Ett av de två jobbtorgen i fastigheten.
Återanvänt material i atriumet.
Skylt som visar vilken zon man befinner sig i.
Ett av de mindre mötesrummen.
Varje anställd har ett sådan här skåp.
Större mötesrum.
Cykelparkering med möjlighet till laddning.
Solceller på fasaden.
Idrottshall som de anställda kan boka.
Hörsal.
Skåp vid gymmet som de anställda kan boka i tolv timmar med sitt nyckelkort.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan