Granit Bostad – nytt jv som ska expandera genom förvärv

Tillsammans med fem andra parter skapar Afa Sjukförsäkring den nya fastighetsbolaget Granit Bostad. Ambitionen är att dubbla beståndet på några år.

Annons

Redan från start är det klart att Granit Bostad kommer att tillföras fastigheter för 4 miljarder, och det sker successivt från nu på försommaren till hösten.

Samtliga dessa fastigheter kommer från Grön Bostad som Afa ägt tillsammans med ByggVesta, men där man nu tagit beslutet att dela upp beståndet.

Afa blir största ägare i Granit Bostad med 50 procent och resterande delas mellan PRI Pensionsgaranti, Försäkringsbranschens Pensionskassa, KK-stiftelsen,  Bliwa och Tenzing Invest.

– Granit Bostad har en stark och långsiktig investerargrupp med hög kompetens och en tydlig expansionsplan, säger Tomas Ingemarsson, chef Afa Fastigheter och styrelseordförande i Granit Bostad.

Nu i första steget har Granit Bostad 5 fastigheter byggda mellan 2013–2017 med 500 lägenheter och i höst när kommer beståndet omfatta 16 fastigheter med 1 500 lägenheter belägna i Stockholm, Malmö och Uppsala till ett värde överstigande 4 miljarder.

Visionen för Granit Bostad är att långsiktigt äga, förvalta och utveckla hyresfastigheter i tillväxtorter i Sverige som också bidrar till ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

– Granit Bostad ska expandera genom förvärv av fler hyresfastigheter, främst äldre befintliga bostäder men nyproduktion kan också vara aktuellt. Vi ser framför oss en fördubblad fastighetsportfölj på tre års  sikt säger Anders Eliasson, partner på Tenzing.

Att Afa och ByggVesta nu går skilda vägar från Grön Bostad beror inte på någon schism mellan dem.

– Nej vi är inte oense, Bygg-Vesta kommer till exempel sköta förvaltningen hos Granit Bostad. Men vi kunde inte gå längre i volym, vår andel i Grön Bostad motsvarade 4 miljarder i värde och det var tillräckligt i den här typen av fastigheter. Vi har haft en mycket bra avkastning på de investeringar vi gjort tillsammans och som startade för ungefär tio år sedan, säger Tomas Ingemarsson till Fastighetsvärlden.

Anna Berfenstam från Afa Fastigheter har utsetts till vd för Granit Bostad.

Tenzing Invest blir de som aktivt kommer att arbeta med att söka intressanta objekt för Granit Bostad. De övriga delägande bolagen är till stor del ägare av liknande karaktär som Afa och som delar deras syn på finansiering och långsiktighet.

– Granit Bostad är en fin möjlighet att investera i hållbara bostäder i svenska tillväxtorter tillsammans med likasinnade investerare. För en pensionskassa är det viktigt med långsiktiga investeringar som genererar stabila kassaflöden, vilket vi tror att Granit Bostad kommer kunna göra, säger Anders Evander, CIO och fastighetschef på Försäkringsbranschens Pensionskassa.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan