Helsingborg blir testbänk för Ikeas stadsutveckling

I samband nästa års stadsmässa i Helsingborg H22 City Expo som äger rum sommaren 2022 kommer Ikea att skifta fokus från heminredning till stadsutveckling och för första gången inleda ett samarbete med en hel stad.

Annons

Samarbetet, som är ett av Ikeas största någonsin, har till syfte att försöka hitta lösningar som kan förbättra livet hemman, samtidigt som man utvidgar hemmabegreppet till att även inkludera samhället och grannskapet.

Man även vill visa upp framtidens produktion och detaljhandel, i allt från tillverkningsprocesser till mötet med kunden, i mer hållbar kontext. För att åstadkomma detta skapar man en ny infrastruktur för jobb och entreprenörskap i bostadsområdet Drottninghög. Det är ett pilotprojekt som senare är tänkt att spridas till övriga marknader i världen där Ikea är verksamma.

– Vår idé är att göra avståndet mellan producent och slutkunden så kort som möjligt för att hålla nere priset och ge produkterna stor spridning. Vi vill undersöka om man kan tänka likadant när man tar sig an en stadsdel. En stadsdel som är lite effektivare i hur man gör affärer, säger Marcus Engman, chief creative officer på Ikea.

Ikea tänker sig att i anläggningen på Drottninghög skapa en ny värdekedja för mat. Den är uppbyggd av beståndsdelarna Garden, Kitchen och Market.

Market är en marknadsplats som innehåller delar från Ikea men framför allt bidrag från de som bor där och nya typer av verksamheter och även återbruk av produkter från återbruksverksamheten på Vera Park. Kitschen är anläggningens kök och är tänkt att bestå av små restaurangverksamheter som kan ägna sig åt catering men även sälja sina produkter på marknaden. Garden är anläggningens trädgård och är tänkt att exemplifiera Urban farming, storskalig odling i stadsmiljö, i direkt anslutning till de övriga delarna.

Projektet är ännu i ett tidigt skeda och Ikea avböjer därför att kommentera närmar detaljer kring anläggningens fysiska utformning och placering men framhåller att det är ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och invånare i närområdet och att diskussioner kring utformningen nu inleds mellan dessa parter.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan