Högsätrahuset planeras att rivas och ge utrymme för Titanias nya fastighet i klassisk stil.

Titania vinner markanvisning för Hälsans hus på Lidingö

Kommunstyrelsen i Lidingö stad har godkänt ett markanvisningsavtal med Titania avseende en fastighet på cirka 5.400 kvm BTA vårdverksamhet och 2.200 kvm BTA garage. Bolaget planerar för fastighet med tydligt fokus på klassisk arkitektur – mitt i miljonprogramsområde.

Annons

Den nya byggnaden, som benämns Hälsans hus, kommer ligga i Högsätra centrum och marken kommer att upplåtas med tomträtt.

Högsätraanläggningen på platsen, som uppfördes i mitten på 70-talet, ligger i sin tur det större området Gångsätra på Lidingö.

Vårdverksamheter som i dag är inhysta i det befintliga Högsätrahuset, som planeras att rivas i samband med nybyggnationen, kommer att erbjudas lokaler i Titanias framtida fastighet.

Kvalitetsprogrammet som ligger till grund för markanvisningstävlingen har ett tydligt fokus på klassisk arkitektur och är en av de första i Sverige i denna typ av område.

– Vi är oerhört glada över att ha fått förtroendet från Lidingö stad att skapa något som för vår tid, än så länge, är unikt, säger Einar Janson, vd Titania, i en kommentar.

– Det har under de senaste 15 åren visserligen byggts enstaka bostadshus, äldreboenden och även småskaliga bostadsområden i klassisk stil runt om i Sverige. Vissa kommersiella byggnader har också genomförts i klassisk stil. Men oftast har utgångspunkten för dessa varit att byggnaderna skall smälta in i befintlig bebyggelse som redan var utförd i förmodernistisk stil.

Vad som gör Högsätraprojektet till det första i sitt slag, menar Einar Jansson, är dels att det för första gången under senare tid i Sverige byggs i klassisk stil i ett befintligt miljonprogramsområde och dels att beslutsfattare haft modet att till och med riva befintliga byggnader och strukturer från 70-talet av lågt estetiskt värde för att ge plats för något annat.

– Det brukar annars finnas en försiktighet kring rivning av befintliga byggnader och en ibland överdriven respekt för att varje epok har adderat en årsring till stadsstrukturen som är värd att bevara oavsett nivå på den arkitektoniska kvaliteten hos dessa byggnader.

Titanias byggnad, Hälsans hus, kommer att innehålla landstingsfinansierad vård.

– Det är första gången på över ett sekel som en byggnad med den funktionen får en sådan här utformning med både klassisk komposition i proportioner, materialval, utsmyckning och val av byggnadstekniskt utförande.

Den stora utmaningen för Titania ligger i att skapa en byggnad som ser ut som renderingarna.

Titania kommer att lägga extra resurser för att få till helhet och detaljer, främst de utvändiga delarna, för att byggnaden skall uppfattas som att den är byggd med omsorg och inte bara hämtar element från det klassiska.

– Rent konkret görs detta med att använda hantverksmässiga metoder och påkostade materialval. Vi kommer t ex att putsa fasaden för hand, utföra valven i handslaget tegel och använda individuellt utförda smidesräcken för balkonger.

Nyckeln till att få ekonomisk genomförbarhet trots de delar som kommer att kosta väsentligt mer än en standardbyggnad ligger i att det finns en genomtänkt rationalitet i grundstommen, byggnadsvolymen, fönstersättning, installationer och utnyttjandet av invändiga ytor, menar bolaget.

Utöver det ligger det, menar vd:n, också ett marknadsmässigt mervärde i att skapa speciella och attraktiva byggnader och miljöer som motiverar att lägga kostnader för att höja kvaliteten.

– Dagens Högsätrahus med omkringliggande struktur är inte en plats som inbjuder folk till att stanna kvar och ta en extra kopp kaffe men Titania har sett i tidigare utförda projekt hur det kommersiella läget kan förändras drastiskt till det bättre när den fysiska miljön förändras.

Titanias plan är att äga och förvalta Hälsans hus långsiktigt.

Hälsans hus i Titanias tappning.

Fler Nyheter från förstasidan

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan