Tyska CapRate köper projekt från krisande Koggbron

Tyska CapRate gör sitt premiärköp i Norden genom att förvärva det stora projektet Katrinelund Centrum i Malmö. Säljer gör krisande Koggbron. CapRate räknar med en total investering om 700-800 miljoner kronor för fastighetsköp och projektutveckling.

Annons

Angermann har agerat rådgivare åt obligationsägarna i projektet Katrinelund Centrum där alltså tyska CapRate gör sin första investering i Sverige.

Projektet har varit under försäljning en lång tid och hyresgästerna i de befintliga byggnaderna har haft en tuff tid där där skötsel och drift stått på sparlåga. Koggbron har befunnit sig på ett sluttande plan under flera år och tillgång efter tillgång har ”ryckts” av pantinnehavarna.

Belåningen i projektet Katrinelund har varit skyhög genom flera obligationsstrukturer och värdet på tillgångarna når inte upp i närheten av obligationslånens storlek. Genom att obligationsägarna nu godkänt en affär kan en utveckling via CapRate påbörjas. Uppgörelsen innebär att ”seniorobligationerna” förlängs en tid för att sedan lösas, medan ett vinstdelningsupplägg gjorts med innehavarna av ”juniorobligationer”. Det innebär att återbetalningen av obligationslånet är avhängigt vilken projektvinst som uppstår när utvecklingen är klar. Läs mer om Koggbron i länkarna bredvid.

På platsen idag finns en kommersiell byggnad om cirka 14.000 kvm. CapRate planerar för en påbyggnad med fem våningar bostäder på befintlig fastighet. Byggrätterna summerar cirka 25.000 kvm BTA.

CapRate är ett tyskt fastighetsutvecklingsbolag med huvudkontor i Berlin som består av ett antal partners med erfarenhet av fastighetsutveckling runt om i Europa. Bolaget expanderar och öppnar upp ett kontor i Köpenhamn/Malmö genom förvärvet av det stora projektet Katrinelund Centrum i Malmö.

CapRate planerar att bygga uppåt 700 lägenheter och kommer att investera 700 till 800 miljoner kronor innan projektet är fullt färdigställt. En ny detaljplan för fastigheten har vunnit laga kraft vilket innebär en påbyggnad med fem våningsplan för bostäder ovanför köpcentret.

– För CapRate är det ett spännande projekt där vi kommer skapa ett stort antal nya bostäder, framförallt för Malmös unga befolkning. Detta i kombination med möjlighet att utveckla centret till att bli en ny typ av mötesplats med bostäder, aktiviteter, handel, sport och restauranger tror vi är framtidens koncept, säger Peter Schunk, styrelseordförande på CapRate.

Claes Virgin, managing partner på transaktionsrådgivningsfirman Angermann:

– Angermann har strukturerat arbetat med att hitta en köpare till projektet där framförallt stort intresse har kommit från internationella investerare med erfarenhet från liknande projekt runt om i Europa där boende och köpcentrum, samhällsservice, och aktiviteter integreras på ett attraktivt sätt.

Det sker stor utveckling i Norra Sorgenfri som är ett av Malmös mest centrala och största utvecklingsområde med cirka tio nya bostadskvarter. Investeringen är ett stort tillskott för området och påverkar stadsbilden positivt.

– Vi är mycket glada att vi kan locka en ny utländsk investerare till Norden som sett de positiva möjligheterna som finns här genom detta unika projekt, säger Claes Virgin.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan