Handelsbanken: Grön finansieringsvåg fortsätter

Handelsbanken konstaterar att den gröna finansieringstrenden inte har ebbat ut på grund av pandemin, det skriver banken i en ny fastighetsrapport som presenteras under tisdagen.

Annons

– Den oro vi hade tidigare, att pandemin skulle sätta klimatarbetet på paus, har lagt sig och istället ser vi framför oss en grön renoveringsvåg och ett fortsatt fokus på grön finansiering, kommenterar Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman rapporten.

Fastighetssektorn är sedan tidigare dominerande inom gröna obligationer från företag i Sverige och Norden. I början av 2020 såg Handelsbanken en viss avmattning i aktiviteten och andelen gröna obligationer sjönk faktiskt för fastighetsbolagen. Nu är andelen gröna obligationer tillbaka på tidigare toppnivåer.

– Framtida utveckling för grön finansiering tror vi är intimt kopplat till vilka krav som slutligen sätts i EU taxonomin, EU:s nya uppslagsverk för miljömässigt hållbara aktiviteter, fortsätter Christina Nyman.

En stor del av låntagarna skulle sannolikt kunna leva upp till taxonomins krav för  nybyggnation. Knäckfrågan är istället vilka krav som kommer att ställas på befintliga fastigheter.

– Blir kraven för svåra att nå kan det öka fokus på så kallad hållbarhetslänkad finansiering, där man kopplar villkoren till låntagarens förmåga att uppfylla förutbestämda hållbarhetsmål. Det är något som kommit allt mer i fokus även för fastighetsbolag redan i dag, säger Christina Nyman.

I ett längre perspektiv är bedömningen, i Handelsbankens nya fastighetsrapport, att pågående trender förstärks, såsom ökad e-handel, ökad digitalisering och minskad efterfrågan på kontorsyta.

– Men några alarmistiska slutsatser om att städers attraktionskraft är på väg bort har vi inte, tvärtom. Samtidigt ser vi en fortsatt stark investeringsvilja inom samhällsfastigheter och energieffektivitet, pådrivet av demografiskt tryck och politiska satsningar, säger Christina Nyman.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan