Montage: Fastighetsvärlden / Foto: Maria Groth

Klart: Baldertopparna omhäktade ytterligare 14 dagar

De båda Baldertopparna har suttit frihetsberövade i häktet – ett stenkast från Balders huvudkontor i Göteborg – i 17 dagar. Nu kan FV berätta att åklagarens begärs en omhäktning har godtagits av de misstänkta. Därmed blir det ingen häktningsförhandling under fredagen. Det innebär att duon kan frihetsberövas ytterligare två veckor. Det har även tillkommit en brottsanklagelse mot en av medarbetarna – som även den förnekas.

Annons

De båda misstänkta nekar fortfarande till brottsmisstankarna.

Fastighetsvärlden kunde för några dagar sedan berätta att det då fanns totalt elva personer som var indragna i härvan som gäller insiderbrott, läs mer här. Den siffran gäller fortfarande under fredagsmorgonen.

Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetsvärlden vid lunchtid under torsdagen att han planerade att begära att duon omhäktas.

Förhandlingen var tänkt att ske vid en häktningsdomstol under fredagen där en domaren skulle besluta om att duon ska sitta häktade ytterligare 14 dagar.

Under torsdagskvällen kom dock besked från respektive försvarsadvokat om att de misstänkta godtar åklagarens begäran, ett godtagande kom tidig kväll och det andra klockan 22.14.

Därmed behövs inte häktningsförhandlingen som skulle ägt rum vid Stockholms tingsrätt, med åklagaren på plats i Stockholm och de båda misstänka skulle medverka på länk från Göteborg.

Därmed kan Baldertopparna frihetsberövas som längst till den 26 juni. Då behövs eventuell en ny förhandling där åklagaren får presentera sina skäl. Åklagaren kan även välja att när som helst släppa duon från häktet, även om misstanken om brott kvarstår.

Duon, finanschef Markus Hansson och CFO:n Magnus Björndahl, är på sannolika skäl misstänka gör grovt insiderbrott. Vilket värdepapper det gäller är inte officiellt, men det handlar inte om Balderaktien, mer troligen Collector – där Balder är storägare. Där handlar det om brottsmisstanke i slutet av januari

Det har nu även tillkommit brottsmisstankar mot Hansson om insiderbrott som enligt åklagaren ägt rum i slutet av april. Hansssons advokat säger till FV att Hansson förnekar brott även där.

Åklagaren har flera gånger för FV upprepat att det inte finns några misstankar mot Balders vd och storägare, Erik Selin.

Erik Selin sa följande till Fastighetsvärlden efter att duon anhållits den 28 maj:

– Skulle det visa sig att de gjort något fel så skulle jag bli ledsen och besviken. Det skulle vara sorgligt på alla sätt, inte minst att bli sviken. Men det är viktigt att komma ihåg att de är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. I slutändan har jag väldigt svårt att tro att de medvetet gjort något fel.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan