Besviken minister vädjar: ”Hjälp till nu!”

Näringsminister Ibrahim Baylan är besviken på många av landets fastighetsägare på grund av deras av ointresse att hjälpa hyresgäster som drabbats av coronans effekter.
– Jag vill skicka en kraftfull signal: Hjälp till nu!

Annons

Ministern fick i en fråga svara på uppgiften att statliga fastighetsägare inte gått före för att möta hyresgäster med problem.

– Alla har ett ansvar. Alla, såväl offentliga som privata fastighetsägare, måste vara med att hjälpa till. Det finns bara en aktör och det är ”Sverige tillsammans”, sa Baylan.

Näringsminister Ibrahim Baylan höll vid 13-tiden under torsdagen en pressträff om initiativet tillfälliga rabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher.

– Ska vi lyckas måste alla vara med och bidra.

Den 25 mars berättade regeringen att man avsatt 5 miljarder kronor till sänkta lokalhyror. Inriktningen är att staten bär 50 procent av nedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran, läs mer här.

Finansmarknadsminister Per Bolund sa då: Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa mot sina hyresgäster och ser till att det här stödet kommer hyresgästerna till gagn och att de är beredda att agera snabbt och hjälpa hyresgäster som är i en väldigt svår situation”

Näringsminister Baylan berättar nu att han hört att många butikshyresgäster fått väldigt lite respons från sin hyresvärd för de ekonomiska problem som coronaviruset medfört. Ministern har fått höra att viljan hos fastighetsägare att hjälpa till är svag.

– Jag vill skicka en kraftfull signal: Hjälp till nu!

Ursprungligen talade regeringen om att stödet var avsett för utsatta branscher inom sällanköpshandel, hotell och restaurang samt vissa andra verksamheter. På torsdagens pressträff breddade Baylan innehållet:

– Det handlar om flera verksamheter som är kopplade till konsumentnära och tjänsteverksamhet. Det kan vara tandläkare, kroppsvård och kongresser och mässor, sa Ibrahim Baylan.

Lista över branscher som berörs av hyresstödet finns här (extern länk)

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige:

– Regeringen och Ibrahim Baylan skapar orealistiska förväntningar om sänkta hyror. Jag är mycket förvånad över att regeringen höjer konfliktnivån mellan aktörerna när det vi behöver är samförstånd och ett regelverk för stödet. Det är ett gemensamt ansvar som ska tas och det duger inte att regeringen pekar på en av flera aktörer.

Regeringen har ännu inte lämnat besked om hur stora stöden till enskilda företag kan vara eller hur det i praktiken ska hanteras. Förseningen och fördröjningen av klara besked har skapat en osäkerhet bland landets fastighetsägare och lokalhyresgäster som inte hade behövts finnas, uppger Fastighetsägarna.

– Vi är oroliga för att breddningen av verksamheter som ska omfattas innebär att förväntningarna blir orealistiska och att det statliga stödet på 5 miljarder kronor inte räcker. I flera grannländer planeras nu stödpaket som är betydligt mer omfattande och som skulle rädda många fler företag och jobb, säger Reinhold Lennebo.

– Det är viktigt att det fortsatta arbetet sker i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster i de stödberättigade verksamheterna. Regeringen lägger ett stort ansvar på fastighetsägarna att hantera offentliga medel som ska stötta lokalhyresgästerna. Men man kan inte lägga över detta ansvar på en hel bransch utan att man är tydlig med hur tillämpningen ska ske. Det är regeringens uppgift. Våra medlemmar behöver därför ett tydligt statligt regelverk om hur och när stödet får användas för att kunna fatta beslut som fungerar för dem och deras hyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

– Det nu beslutade stödpaketet avser hyresstöd under andra kvartalet. Det tredje kvartalet närmar sig med snabb takt och vi vet att det kommer att behövas mer stöd. Regeringen måste inse allvaret och framöver agera både snabbare och mer kraftfullt, avslutar Reinhold Lennebo.

Paketet för hyresrabatter ligger nu hos EU-kommissionen för godkännande och regeringen förväntas kunna fatta beslut om paketet under nästa vecka.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan