Regeringen avsätter 5 miljarder till sänkta lokalhyror

Regeringen vill ge en så kallad tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher under coronakrisen. Så ska det gå till.

Regeringens stöd bygger på att fastighetsägare går med på att sänka hyran under perioden: april, maj och juni. Hyresvärden kan då få stöd från staten motsvarande 50 procent av hyresnedsättningen.

Inriktningen är att staten bär 50 procent av nedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Stödet söks i efterhand och för detta avsätter staten 5 miljarder kronor.

Advokatfirman Delphi bjuder i ett pressmeddelande på ett pedagogiskt exempel:
Om hyresgästens fasta hyra uppgår till 100 000 kr per kvartal och hyresvärden accepterar att sänka hyran till 50 000 kronor, kan hyresvärden få ersättning från staten med ett belopp om 25 000 kronor”.

I ett mejl till Fastighetsvärlden skriver finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare Hanna Björnfors att den exakta omfattningen kommer att avgöras av SNI-koder:

– Regeringen får återkomma med den informationen. Kompensationen söks i efterhand från länsstyrelserna som ska samordna handläggningen av detta stöd. Kompensationen kan sökas för nedsättningar av hyra som är uttryckta som fasta belopp.

Processen befinner sig dock i ett tidigt skede. En förordning kommer först att tas fram, under de kommande veckorna, där de exakta utformningarna preciseras. När den är beslutad redogörs för vilka länsstyrelser som får uppdraget. Informationen kommer läggas ut på länsstyrelsernas hemsidor.

De åtgärder som regeringen hittills har presenterat för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronaviruset finns på Regeringens samlingssida.

Information om tillfälliga ändringar i lagar och regler med anledning av coronaviruset finns samlade på verksamt.se.

– Alla de företag som nu har fullt upp med att klara verksamheten slipper administrationen, det tar hyresvärden hand om. Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa mot sina hyresgäster och ser till att det här stödet kommer hyresgästerna till gagn och att de är beredda att agera snabbt och hjälpa hyresgäster som är i en väldigt svår situation, sa finansmarknadsminister Per Bolund, på regeringens pressträff under onsdagen.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

LÄS MER: Så tycker Fastighetsägarna om stödpaketet

Svensk Handels vd Karin Johansson är nöjd:
– Att regeringen agerar för att snabbt minska butikshyrorna är välkommet. Läget är akut och att snabbt få ned handlarnas kostnader är helt nödvändigt för att försöka parera den akuta kris som många butiker går igenom.

Hon fortsätter:
– När regeringen nu agerat i hyresfrågan utgår Svensk Handel från att landets fastighetsägare också är beredda att ta sin del av det ekonomiska ansvaret i denna utsatta situation, säger Karin Johansson.

Fler Nyheter från förstasidan

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Efter Alecta-avhoppet

En av topparna som lämnat Alecta Fastigheter har klart med nytt uppdrag.

Niam storköper från Slättö

Över 300 bostäder i transaktionen.

Ännu ett tungt avhopp från Alectas storsatsning

FV avslöjar det senaste. Nästan hela den ursprungliga ledningsgruppen borta.

Colliers: Agnarna skiljs från vetet

Karin Witalis om potentiella risker i olika segment att ha koll på. Spekulativa inslaget. ”Inga jättemarginaler. ”Olika prisförväntningar”.

Tillbaka till förstasidan