Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Sagax får grönt ljus för bolagets största projekt någonsin. Järfälla kommun och Sagax har tecknat avtal för utveckling av två kvarter om totalt 55.000 kvm i Barkarby. Bland annat planeras ett höghus vid det nya ”supernavet” i den nya stadsdelen. Frågan är dock om Sagax genomför projektet eller säljer.

Annons

Kvarteren ligger i Veddesta industriområde, alltså den västra delen av den blivande Barkarbystaden, som ska förvandlas till en upplevelserik stadsmiljö med en av regionens starkaste noder för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra.

Sagax två kvarter har ett mycket centralt läge och är strategiskt viktiga för Veddestas utveckling till stadsmiljö. Inom kvarteren planeras för en ny stationsbyggnad för Stockholmsregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra.

– Sagax två kvarter spelar en nyckelroll i att förvandla Veddesta industriområde till en av Sveriges mest intressanta och upplevelserika platser, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Exploateringsavtalet mellan Järfälla och Sagax omfattar två kvarter om totalt  55.000 kvm BTA och ger Sagax möjlighet att utveckla:

  • bostäder, i huvudsak bostadsrätter
  • kommersiella lokaler
  • kontor och hotell

När Fastighetsvärlden under åren pratat med Sagax om fastigheten i Veddesta/Barkarby, som genom stadsutvecklingsplanerna blivit väldigt attraktiv, så har företrädare för bolaget hale tiden hållit en låg profil.

Det stora bolaget har varit med och jobbat fram planerna, men har väldigt liten erfarenhet av projektutveckling. Så det återstår att se om bolaget genomför projektet för egen marin eller om man säljer till en annan utvecklare.

Nikoletta Josza (L), kommunalråd med ansvar för byggnation.

– Jag är glad att Sagax ser potential i det här området och investerar i Barkarby. Inom några år kommer kvarteren att ha ett mycket gynnsamt läge mitt i Stockholmregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, regionaltåg, buss och pendeltåg i direkt anslutning till varandra.

Rivning av befintliga byggnader på platsen beräknas starta under Q1 2021 och de två nya kvarteren beräknas stå klara i samband med tunnelbanans öppnande.

Exploateringsavtalet med Sagax avser fastigheten Veddesta 1:13 och reglerar genomförandefrågor och medfinansieringsersättning för tunnelbanan.

Godkännande av exploateringsavtalet behandlades av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 16 mars. Beslut om godkännande tas i kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 11 maj.

Inom Sagax kvarter i Barkarby planeras för entré till Stockholmsregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra. Visionsbild: White Arkitekter/Sagax

Exploateringsavtalet mellan Järfälla och Sagax omfattar två kvarter i Barkarby om totalt 55 000 kvm BTA och ger Sagax möjlighet att utveckla bostäder, kommersiella lokaler, kontor och hotell. Bron över E18 som syns på bilden är ny och håller på att byggas. Visionsbild: AIX Arkitekter/Järfälla kommun
På platsen idag finns bland annat Riddermarks Bil. Foto: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan