Flera fastighetsägare planerar för bostäder i Industrikvarteret Kopparlunden i Västerås. Foto: Wikimedia, Fojab

Länsstyrelsen vill se färre nya byggnader i Kopparlunden

Länsstyrelsen i Västmanland riktar kritik mot planerna för det kulturhistoriska industriområdet Kopparlunden i Västerås. Nu vill man minska antal nybyggen, skriver VLT. ”Jag är inte orolig”, säger Erik Holmgren, fastighetsutvecklare på Balder, till FV.

Annons

Kopparlunden, mellan E18 och Ringvägen i centrala Västerås, tecknar på många sätt den svenska industrihistorien.

Här finns mängder av kulturhistoriska industribyggnader med riksintresse.

Från de första stapplande skorstenarna på 1890-talet till 1930-talets industrikomplex, Emauskvarteret, varifrån Asea delvis satte tätorten på världskartan.

Kopparlunden omfattar totalt 260.000 kvadratmeter.

Castellum, Nyfosa, Kungsleden, Balder, Klövern, Riksbyggen och Peab äger byggnader i stadsdelen.

I dag huserar cirka 200 företag i de många tegelröda byggnaderna – majoriteten med IT-anknytning. Västerås Science Park finns i Kopparlunden samt hotell och några butiker.

Men. Det är ingen levande stadsdel menar Västerås Stad som vill blanda upp kontoren med bostäder, handel, samhällslokaler och lokaler för möten och aktiviteter.

Sedan 2017 har kommunen arbetat med tre parallella detaljplaner: Syd, Mitt och Norr. Vid ett senare skede ska detaljplan Öst påbörjas. I dagsläget planeras för cirka 2.000 bostäder totalt.

Men när byggnadsnämndens nu tar in yttranden riktar Länsstyrelsen skarp kritik mot projektet.

Enligt Vestmanlands Läns Tidning, VLT, säger Länsstyrelsen att den höga exploateringsgraden i Kopparlunden medföra en mycket negativ inverkan på Riksintresset Västerås. Främst är det detaljplan Syd, där 800 bostäder planeras, som man riktar kritik mot. Men Länsstyrelsen vill att antalet planerade bostäder generellt minskar i området.

– Frågan är vad som kommer att dominera i området. Kommer man att kunna uppleva den gamla miljön i sin helhet eller blir det som ett nybyggt område med gamla byggnader här och var? Säger Kicki Söderback, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen, till VLT.

Länsstyrelsen konstaterar vidare att det blivit fler bostäder i de nya planerna än kommunen tidigare kommunicerat. Vilket gör att kraven på parkeringsplatser, förskolor och fria ytor ökar

Erik Holmgren, fastighetsutvecklare på Balder som är en av fastighetsägarna i området (Metallverksgatan 1–3, gamla Pelicane store), känner till synpunkterna men är inte orolig:

– Samrådet är klart och alla synpunkter håller på att bearbetas. Jag tycker att det känns okej. Jag tycker inte alls det känns oroväckande det Länsstyrelsen säger. Det är alltid så när man har en stadsdel med lite äldre bebyggelse att man anpassar den nya bebyggelsen så man ändå bevarar den äldre. Vi förhåller oss till de samrådssynpunkter som har kommit in och att vi får en bra bebyggelse, säger han till Fastighetsvärlden.

Ni planerar för bostäder i Kopparlunden?
– Ja absolut, däremot har vi inte bestämt ännu om det blir bostads- eller hyresrätter. Vi tycker att hyresrätter är väldigt trevligt. Det är också anledningen till att vi bara har gått ut med allmän information. Det kommer komma mer information vartefter vi landar volymerna.

Fastighetsägarna har etablerat sina domäner i respektive område. I norra Kopparlunden är Riksbyggen störst. I den detaljplanen finns Peab, Riksbyggen och Balder med. Vidare är Castellum stora i detaljplan Mitt.

Kopparlunden är indelad i fyra detaljplaner: Syd, Mitt, Norr och Öst.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan