Så blir Ramsburys nya fastighet i Göteborg

Efter ett nyligen genomför fastighetsköp i Göteborg går Ramsbury snart igång med ett stort projekt där en central byggnad ska rivas och ersättas av en mer yteffektiv. Bolaget öppnar dessutom för fler förvärv i rikets andra största stad.

Annons

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Ramsbury planerar att riva ett helt kvarter i centrala Göteborg för att istället uppföra en ny byggnad – med dagens fasad mot Kungsgatan bevarad.

Det handlar om en fastighet, tre registerfastigheter, längs gågatan Kungsgatan 55–57 som ligger ett stenkast från Östra Hamngatan.

– Genom satsningen stärker vi den aktuella platsen som destination, säger Ola Nilsson och Lars Drangel vid Ramsbury till Fastighetsvärlden.

Sedan länge har McDonalds stängt ner sin restaurang i fastigheten. I slutet av januari stänger H&M sin butik. Då inleds ett omfattande projekt som kommer att resultera i att byggnaderna rivs och att en ny uppförs som innehåller våningsplan i jämnhöjd mellan fastigheterna, till skillnad från dagens som har trappsteg emellan. I den nya byggnaden skapas ett större källarutrymme för ytterligare butikslokaler och det tillkommer två våningar för kontor genom en påbyggnad.

Det är ett väldigt komplicerat bygge, allt står på lera – precis som merparten av byggnaderna i stora delar av centrala Göteborg.

H&M kommer att skapa en fullsortiments flaggskeppsbutik i lokalerna som ska innehålla den allra senaste tekniken inom digitalisering, på samma sätt som idag finns i Hammersmith i London och som snart finns i den ombyggda butik som öppnar på Sergelgatan i Stockholm.

Totalt tillkommer 2000 kvm lokaler genom den nya källarvåningen och påbyggnaden. När projektet är färdigt sista kvartalet 2022, kommer det att innehålla 3.500 kvm butiksytor och 1.700 kvm kontor.

Ramsbury, som ägs av Stefan Persson, slog nyligen till och förvärvade en fastighet i närheten av projektet, fastigheten Inom Vallgraven 20:9 i hörnet Kungsgatan/Östra Hamngatan. Fastighetsbolaget ser positivt på Göteborgs utveckling.

– Vi tittar på att köpa mer i Göteborg. Det händer mycket inom retail just nu. Vi ser stor potential i Göteborg när förvandlingen går från old school till nya koncept, konstaterar Drangel och Nilsson.

Så här ser den aktuella fastigheten ut idag.
Ramsburys projektfastighet syns i mitten. Till höger syns Ramsburys från Wallenstam nyinköpta fastighet. Fastigheten till vänster ägs av Wallenstam.
Ola Nilsson och Lars Drangel vid Ramsbury.
Så här ska den nya fastigheten se ut. Dagens fasad behålls. Den nya byggnaden blir något högre än den nuvarande genom två nya indragna våningar – som inte syns från gatan.
Den aktuella fastigheten markerad.
Fastigheten som Ramsbury nyligen köpt och som har Arket som hyresgäst. Bild: Fastighetsvärlden.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan