Lars Heikensten, vd vid Nobelstiftelsen, ger inte upp om ett Nobel Center i Stockholm.

Lars Heikensten tror på ny plats för Nobel Center – inom ett halvår

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, har varit på sin post i cirka nio år. Efter alla turer kring Nobel Center blickar han nu framåt och tror att museet blir ”i klass med Vasamuseet”.

Annons

– Bland dem som har finansierat det här, och inom vår organisation, så fanns det en helt självklar upprördhet över hanteringen av den här frågan. Vi hade gjort en överenskommelse med Stockholms stad, det är entydigt så. Sedan vek partierna en efter en ner sig och frångick sina löften. Så det är klart att vi behövde ett tag på oss att fundera kring hur vi ska förhålla oss. Är det realistiskt att gå vidare med en samarbetspartner som har svikit en på det sättet? säger Lars Heikensten med eftertryck när vi träffas på hans kontor vid Stureplan i Stockholm.

Utöver den ansträngda relationen som rådde mellan Nobelstiftelsen och staden om Nobel Center ser han ett större mönster med svårigheten att få något byggt i Stockholm.

– Det här är ett problem och ett rykte som omger Stockholms stad, vilket vi märkte när flera topparkitekter inte ville delta i tävlingen. De sa att ”i Stockholm blir ingenting gjort i alla fall”.

Men trots att han talar om ett svek från Stockholms stads styrande politiker så har man på Nobelstiftelsen trots allt bestämt sig för att vara med på ett omtag, och inte ge upp på ett Nobel Center i Stockholm. Detta trots att det gått åtta långa år sedan den ursprungliga överenskommelsen mellan parterna.

Lars Heikensten har en förhoppning om att Stockholms stad och Nobelstiftelsen snart ska ha enats, och därmed kunna presentera det nya förslaget på en plats. Enligt Heikensten har man kollat på förslag för ett 15-tal potentiella platser för en etablering både vad gäller nya byggnader och befintliga. Och han bekräftar att det som Fastighetsvärlden erfar är det hetaste spåret, Slussen, är en av platserna.

– Slussen är en av platserna som är aktuella, så mycket kan jag kommentera.

När tror du vi får se en presskonferens där Nobelstiftelsen och Stockholms stad står enade och pekar ut den nya platsen?

– Inom sex månader har jag gott hopp om att det kan ske.

Före nyår till och med? 

– Jag avstår från några närmare tidsangivelser. Det har jag fått ångra många gånger förr.

Någon befintlig byggnad som stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) fortsatt håller dörren öppen för tror Heikensten inte på.

– Det här är en chans för Stockholm att få en ny byggnad i arkitektonisk hög internationell klass. Vi har ett ansvar som går bortom att till varje pris lösa den här frågan så fort som möjligt. Det är dessutom inte lätt att anpassa verksamheten till en byggnad som varit avsedd för någonting annat. Det borde talas betydligt med om vad ett Nobel Center, eller vad det nu kommer heta, kommer att innehålla. Ett museum om cirka 3.000-5.000 kvadratmeter som  kommer att kunna vara av världsklass, i paritet med Vasamuseet. Det kommer vara en öppen plats för såväl turister som stockholmarna, säger Lars Heikensten.

Han menar att den dragningskraft ett Nobel Center kommer att ha för Stockholm och Sverige är något som försvunnit från agendan när diskussionen istället kommit att nästan enbart handla om platsen för museet eller dess arkitektoniska utformning.

– Det är väldigt viktigt att få fram. Se framför er en turistattraktion som handlar om de idéer som burit mänskligheten framåt de senaste 100 åren, och kommer fortsätta göra det i sekel efter sekel. Detta i tider som dagens med stora utmaningar för mänskligheten. Idag ökar turismen från Asien påtagligt. Där är Nobelpriset välkänt, mer än någon annan attraktion i Stockholm – till och med Vasa.

Enligt Heikensten är ett väsentligen större än dagens norska Nobelmuseum, delvis offentligt finansierad, nära förestående i Oslo och Nobelstiftelsen har fått skarpa förslag från utlandet för ett Nobel Center. Trots detta stretar man på med Stockholm. Frågan är om man fortfarande har donatorerna som totalt sett projektet med 1,1 miljarder kronor bakom sig, trots plumpen med Blasieholmen?

Kort efter valet 2018 aviserades att donationen om 400 miljoner från Familjen Erling Perssons stiftelse skulle dras tillbaka. Den andra stordonatorn är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– Jag har ett intryck av att de flesta av donatorerna vill gå vidare och hitta en ny plats, men naturligtvis har inga löften ännu kunnat ges, säger Lars Heikensten.

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

Tillbaka till förstasidan