Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef samt Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner diskuterade.

Polisen: ”Vi har inte lämnat walk over”

En panel bestående av Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner, och Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef Stockholm diskuterade handlarnas utsatta läge under Köpcentrum & butiker 2019.

 

Annons

Samtalet, lett av moderator Ellinor Persson, tog avstamp i en lite spetsig frågeställning: Har polis och rättsväsende lämnat walkover ute i butikerna? Nej, blev svaret från polisens representant.

– Vi har inte lämnat någon walk over. Däremot är vi inte tillräckligt många poliser idag, vi är cirka 80 procent bemannade. Men det ska förändras på längre sikt, sa Pia Sjunnegård Dahlbom.

Är till exempel stölder inte prioriterat då?

– Prio ligger på det mest allvarliga som mord och mordförsök. Eller brott mot kvinnor och barn. Även bedrägerier börjar gå upp. Däremot betyder det inte att vi inte gör någonting alls åt stölder, snatteri eller rån.

Svensk Handels Per Geijer beskrev läget för SH:s medlemmar som ”besvärligt”.

– Polisen får ofta kritiken, men egentligen är lagstiftningen det stora problemet. Vi har medlemmar som vill lägga ner verksamheten baserat på brott som inte är högprioriterade. Ingen blir mördad eller knivhuggen men mindre allvarliga saker som stölder och hot ger långsiktiga konsekvenser, sa han.

Att anmälningsbelägenheten för stölder är så låg, drygt 2 procent enligt Svensk Handel, är ett jätteproblem, menade Pia Sjunnegård Dahlbom:

– Syns inte stölderna i statistiken så blir de lägre prioriterade. Vi ser att det är få stölder i våra papper men hör helt annat från handlarna. Statistiken ser bra ut men i själva verket betyder det att man har gett upp.  Anmäler man går statistiken upp och ökar resurserna på sikt.

Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner, exemplifierade hur ökad polisnärvaro förändrat läget till det bättre. Bland annat vid deras Rinkeby centrum.

– Det var för några år sedan en situation där man handlade med narkotika öppet både inne i centrumet och ute på torgen. Man hade till och med lager inne i butikerna. Sedan vi fått upp fler kameror och en högre polisnärvaro har det mer eller mindre försvunnit. Idag är dessa platser små idyller, åtminstone på dagtid.

Svensk Handel kontrade med att resurserna till särskilt utsatta områden så som Rinkeby har effekten att kriminaliteten flyttar.

– Poliserna man sätter in där tas någonstans ifrån, och då får det effekten att utsattheten hamnar på flera platser. Det här är en sjuka som sprider sig till flera delar av landet, varnade Per Geijer.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan