Projektet Magasin X. Illustration: Vasakronan/White

Vasakronan hyr ut till White och Skatteverket – startar Magasin X

Vasakronan har bra flyt i sitt uthyrningsarbete för projektet Magasin X i centrala Uppsala. Skatteverket hyr 3.500 kvm och White 1.000 kvm. Därmed har projektet en uthyrningsgrad om 65 procent och till hösten startar bygget. Det blir Vasakronans och Sveriges första kontorsfastighet med en stomme helt gjord i trä.

Annons

Bredvid Resecentrum bygger Vasakronan Magasin X, ett på flera sätt annorlunda projekt. Byggnaden omfattar cirka 11.500 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på sju våningar och kommer att uppföras med en stomme helt i trä. Det gör den till Sveriges första multitenant kontorshus med träkonstruktion. Tillsammans med ett antal innovativa och klimatsmarta tekniklösningar gör detta att Magasin X blir ett kontorshus med lågt CO2-avtryck.

Innehållsmässigt består Magasin X dessutom av smart utformade kontor och mötesplatser som ger hyresgästerna möjlighet till flexibilitet både när det gäller hyresavtal, arbetssätt och service.

För närvarande är det klart att Vasakronans eget Uppsalakontor kommer att flytta till fastigheten. Det är också klart att White Arkitekter och Skatteverket hyr 1.000 respektive 3.500 kvadratmeter. Vasakronan kommer dessutom att erbjuda sina kunder det egna coworking-konceptet, Vasakronan Arena.

– I Magasin X har vi vänt på alla stenar för att hitta de bästa tänkbara lösningarna. Ambitionen är att se hur vi kan minska vårt CO2-avtryck i projekt. Men med flexibla avtal, kontorslösningar och serviceerbjudanden maxar vi även förutsättningarna för företag att både växa och minska sina ytor i huset beroende på hur deras egen verksamhet förändras. Magasin X är ett starkt bidrag till vår vision om att skapa långsiktigt hållbara fastigheter och lokallösningar, för människa och miljö, säger Jan-Erik Hellman, regionchef Uppsala.

Investeringen i Magasin X uppgår till 530 miljoner kronor. Fastigheten ska stå klar våren 2021 och då miljöcertifieras enligt LEED Platinum.

Skatteverket flyttar från Vasakronans egna stora fastighet Kungsängen 16:6 med adress Ebba Boströms gata 7. White flyttar från fastigheten Fjärdingen 28:4 som ligger på Västra Ågatan 16. Den fastigheten ägs av Uppsala Akademiförvaltning.

Bild: Vasakronan/White
Bild: Vasakronan/White

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan