Politikerna ändrade sig – fällde Hemfosa-affär

Med de förkrossande röstsiffrorna 29-5 fällde politikerna i Munkedal 299-miljonersaffären med Hemfosa. Debatten i kommunfullmäktige tog hela tre timmar. Affären som för några veckor sedan var politiskt förankrad är nu alltså slagen i spillror. Kommunalrådet sade till Fastighetsvärlden direkt efter mötet att han var ”bestört” över utgången.
Annons

Det blir inget stort fastighetsköp i Munkedal för Hemfosa. Politikerna i den lilla och tungt skuldsatta kommunen i Bohuslän var fram tills nyligen överens om en försäljning. Men de senaste dagarna har flera politiker ändrat uppfattning.

När kommunfullmäktige vid 22-tiden på onsdagskvällen röstade om fastighetsförsäljningen, värd 299 miljoner, blev det hela 29 ”nej-röster” och endast 5 ”ja-röster”. Endast moderaternas ledamöter röstade ”ja”.

– Så sent som för några dagar sedan var jag helt säker på att affären skulle gå igenom. Jag vet inte vad som hänt. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många så sent ändrat uppfattning i en så stor fråga. Jag känner mig bestört, sade kommunalrådet Alf Sifversson (M), till Fastighetsvärlden direkt efter att voteringen ägt rum.

Under tisdag kväll blev det offentligt att kommunalrådet Claes Hedlund (C) valt att avgå efter att partigruppen valt att rösta nej till affären. Den nu inställda affären är ett stort bakslag för den borgliga femklövern som styr Munkedal. Under långa stunder verkade det även som att Socialdemokraterna skulle säga ”ja” till affären, men ett medlemsmöte ändrade det.

Rolf Jacobsson (Kd) som var andra talare vid det extrainsatta fullmäktige mötet, som endast behandlade fastighetsförsäljningen, talade bland annat om ”Bengt Kjells hemliga dubbeljobb som ordförande i två styrelser” (Kungsleden och Hemfosa).

Kommunalrådet Alf Sifversson igen:
– En fastighetsförsäljning var ett nytt grepp rent finanspolitiskt. Fastigheterna har egentligen inget värde så länge som vi äger. Nu hade vi en möjlighet att få ordning på ekonomin och den möjligheten lär inte återkomma. Vi kan inte försöka sälja igen. Vi har ingen trovärdighet kvar längre, säger Sifversson till Fastighetsvärlden.

Den planerade affären i Munkedal gällde 27 verksamhetsfastigheter om totalt 530000 kvadratmeter. Det genomsnittliga hyreskontraktet var på, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, 20 år. En annan förlorare vid den inställda affären är konsultfirman Pangea (tidigare Lundberg & Partners) som, enligt tidningen Bohusläningen, hade fått ett mäklararvode på 1,2 procent av köpeskillingen om affären hade genomförts.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kontaktades 35 möjliga intressenter för att köpa fastigheterna. Åtta visade intresse och de initiala buden lär ha legat mellan 250–280 miljoner kronor. I den andra budrundan ska sex intressenter ingått och där lämnade Hemfosa det högsta budet på 300 miljoner (som senare justerades till 299 miljoner.

idén till försäljningen föddes i samband med att Munkedals kommun avyttrade några vårdfastigheter till Kungsleden för några år sedan. Kommunen frågade då om det kunde finnas intresse från Kungsleden om att eventuellt köpa ett större paket fastigheter – och svaret blev ”ja”.

Mandatfördelningen i Munkedal ser ut enligt följande:
(c) 7
(m) 5
(kd) 3
(fp) 2
(ksff) 2
(mp) 1
(s) 12
(v) 2
(sd) 1 – (tom stol)

Läs ”relaterade länkar” nedan för att se hur affären utvecklats de senaste veckorna. Där finns även mer information om de aktuella fastigheterna.

Munkedal ligger mitt i Bohuslän, avståndet är ungefär lika långt till Svinesund som till Göteborg. Från centralorten Munkedal till Uddevalla är det cirka 25 km.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan