Heikensten, Valeskog och Hagströmer kritiska

Annons

Alliansen har tillsammans med Miljöpartiet kommunicerat att man inte önskar ett Nobel Center på Blasieholmen (läs mer här).

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten kommenterar beslutet:

– Vi har de senaste sju åren agerat i enlighet med våra överenskommelser. Vi tolkar dagens besked som att Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal. Ett projekt av stor och långsiktig betydelse för Stockholm som vetenskapsstad och centrum för en levande diskussion i Alfred Nobels anda riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen, säger han.

År 2011 kom Nobelstiftelsen överens med Stockholms stad, om att verka för ett Nobel Center på Blasieholmen. Enligt överenskommelsen skulle Nobelstiftelsen ta ansvar för Nobel Centers finansiering och anordna en internationell arkitekttävling vilket vi gjort. År 2012 bekräftades denna överenskommelse i ett enhälligt beslut om markanvisningsavtal. Därefter har en detaljplaneprocess tagit vid. Staden har fram till idag fört processen enligt en sedan länge etablerad ordning för planärenden.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin:

– Med Nobel Center på Blasieholmen har vi velat skapa ett kunskapens och folkets hus mitt i Stockholm. Det är en idé vi fortfarande tror på. Om den politiska majoriteten i Stockholm stänger dörren till Blasieholmen skulle ett helt nytt projekt behövas för att förverkliga idén. Det vore kostsamt och skulle förutsätta att många intressenter samlades på nytt. Det skulle också kräva trovärdiga samarbetspartners i Stockholms stad.

Avgående stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) rasar mot beskedet från nya blågröna majoriteten att planerna på Nobel Center på Blasieholmen stoppas. Tidigare har M och C stått på samma sida som S och drivit på projektet på Blasieholmen.

– Det har lagts 60-70 miljoner på det här projektet, det finns en massa politiska beslut och var på väg till juridisk prövning. Att Joakim Larsson (M) faller platt som en pannkaka när han träffar Daniel Helldén är inget gott tecken. I rollen som stadsbyggnadsborgarråd gäller det att kunna hålla löften, det vet jag, säger Jan Valeskog (S) till Stockholmdirekt.

Han säger vidare till tidningen att brutna löften kan skada Stockholm.

– Byggaktörer kommer att dra sig för att investera i Stockholm. Det här är inte bra för stadens rykte när det här sprider sig, säger Jan Valeskog (S).

Finansmannen Sven Hagströmer är kritiskt till att Moderaterna vikit sig i frågan.

– Det är ovärdigt. Man har offrat en riksangelägenhet för att få makten under en mandatperiod i Stockholm. Jag förstår det inte och det är enormt tråkigt, säger han till Di.

– Nu kommer man att förvisa centret till utanför staden. Ska man bygga stadshuset utanför staden? Förr hade vi kyrkan i stadens mitt, nu borde vi ha vetenskapen i centrum och inget symboliserar den bättre än Nobel, fortsätter Sven Hagströmer i en kommentar till Di.

Han har donerat ett tvåsiffrigt miljonbelopp till bygget. Även H&M-ägaren Stefan Persson och Wallenbergfamiljen har donerat stora summor. Erling Perssons samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har bidragit med 800 miljoner kronor. Budgeten för Nobel centret har varit 1,2 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan