Johan Lundberg: ”Dagens Nyheter förtalar mig”

Johan Lundberg, ägare till fastighetskoncernen NFF Nordic AB, uppger att Dagens Nyheter i en stort uppslagen artikel insinuerar att i han sak och åsikter gynnat Sverigedemokraterna och den ryska regimens intressen.

Annons

– Det är häpnadsväckande att DN på detta sätt låter påskina att jag skulle ha någon koppling till främmande makts verksamhet och sympatisera med ett parti på yttersta högerkanten. Om detta inte är förtal, så kan man ta bort det begreppet ur brottsbalken, säger Johan Lundberg i ett pressmeddelande.

NFF Nordic AB äger bland annat fastigheter i Stockholm (bland annat två i Gamla stan och en på Kungsholmen), Åre och Norrköping. Under en tid ägde han även Sjömansinstitutet vid Slussen (läs mer här).

Dagens Nyheter presenterar artikeln som en del i en granskning av ”Hur intressen med direkta och indirekta kopplingar till Ryssland flyttat fram sina positioner i Sverige.”Den publicerades söndag 7/10 på webben (läs den här) och måndag 8/10 i pappersupplagan.

Till stöd för en koppling till den ryska regimen anges att en tidigare affärspartner till Lundberg, enligt en anonym källa i den ryska tidningen Izvestija i en artikel från 2012, skulle ha ett samröre med KGB. Däremot väljer DN att inte berätta att det var svenska statliga Rymdbolaget som hade bett Lundberg kontakta personen ifråga, uppges det i ett pressmeddelande från Lundberg.

– Även om de inte uttryckligen beskriver mig som spion eller agent så är det så artikeln läses. Det är naturligtvis djupt kränkande och ett rättsövergrepp. När Dagens Nyheter dessutom beskriver mig som ”okänd” så blir namnpubliceringen än mer felaktig, säger Johan Lundberg.

Dagens Nyheter skriver också att Johan Lundbergs bolag hyr ut ett boende i Stockholm till Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev, vilket torde sakna allmänintresse om det inte kopplades samman med KGB-insinuationerna, uppger Lundberg i pressmeddelandet. Ambassadören hyrde tidigare bostad av familjen Dinkelspiel vilket undanhålls tidningens läsare, konstaterar Johan Lundberg.

– Det finns i artikeln ett underförstått budskap som DN inte har något som helst faktastöd för. Jag måste säga att jag är minst sagt förvånad över att DN publicerar en så uppenbart osaklig och insinuant artikel som enbart skadar min klient, säger Percy Bratt, en av Sveriges ledande advokater inom tryckfrihetsrätt, som Johan Lundberg nu anlitat.

NFF Nordic AB tycker att Dagens Nyheter i artikeln även sken av att Johan Lundberg är anhängare av Sverigedemokraterna och att detta förklarar en uthyrning av kontorslokaler till detta parti. Det gäller då fastigheten Sjömansinsitutet (Tranbodarne 13, på Katarinavägen 19) vid Slussen.

– Som jag tidigare meddelat Dagens Nyheter är jag medlem av ett riksdagsparti som aktivt motarbetar Sverigedemokraterna. Detta har Dagens Nyheter helt valt att bortse från. Extra ironiskt blir det när en av de främsta anledningarna till att jag gick med i partiet var en reaktion på hur de politiska vindarna blåser i Sverige, säger Johan Lundberg.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan