Heimstaden når 60 miljarder – efter nytt trixande

Heimstaden fortsätter att flytta om fastigheter bland ägarna. Det tillskjuts även mer kapital och bolaget uppges nu ha mer investeringskapacitet än någonsin.

Annons

Heimstaden AB har avtalat med sina medägare i Heimstaden Bostad AB (alltså Alecta, Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser) om ett utökat samarbete i Heimstaden Bostad AB.

Avtalet omfattar en total transaktionsvolym på ca 24 miljarder kronor.

– Vi skapar genom detta utökade samarbete ett än större och starkare nordiskt bostadsbolag, med ett sammanlagt fastighetsvärde om ca 60 miljarder kronor och med avtalade byggprojekt om ca 7,6 miljarder kronor i tillägg till detta, säger Magnus Nordholm, vVD Heimstaden AB.

Detta är en av flera ”internaffärer” under den senaste tiden där det pusslats om inom bestånd och ägare. Läs om tidigare turer i länkarna till höger. Varning: Det är är inte helt lätt att hänga med…

– Att verka i tre nordiska huvudstäder samt i växande regionstäder skapar en trygghet och riskspridning samt goda möjligheter till fortsatt positiv resultatutveckling. Ett Heimstaden med stor kassa och kapitalstarka ägare skapar en gedigen grund för fortsatt tillväxt med stabila nyckeltal. Heimstaden AB koncernen kommer efter transaktionen ha en större investeringskapacitet än någonsin, fortsätter Nordholm.

Det utökade samarbetet i Heimstaden Bostad AB sker genom att:

  • Heimstaden Bostad AB förvärvar/övertar rättigheterna till Heimstaden ABs pågående byggprojektet i Danmark med förväntad färdigställande under 2018 till 2020, totalt fastighetsvärde ca 7,6 mdr SEK. Ett antal av dessa försäljningar är villkorade av accept från Heimstadens ursprungliga transaktionsmotpart.
  • Heimstaden Bostad AB förvärvar Heimstaden ABs kvarvarande fastigheter i Danmark. Totalt fastighetsvärde ca 8,4 mdr SEK.
  • Heimstaden Bostad AB förvärvar/övertar rättigheterna till ett antal avtalade, men ej tillträdda, fastigheter i Danmark. Tillträde förväntas under Q1-Q3 2018 och fastighetsvärdet uppgår till ca 0,2 mdr SEK.
  • Förvärvet av Heimstadens norska systerbolag Fredensborg Eiendomsselskap AS (pressmeddelande 10 oktober 2017) kommer, istället att för att förvärvas av Heimstaden AB, förvärvas av Heimstaden Bostad AB. Fastighetsvärdet uppgår till drygt 7,7 mdr SEK.
  • Förvärven finansieras genom bankfinansiering och nyemission (kontant samt kvittningsemission) av aktier.
  • Det externa, dvs från andra ägare än Heimstaden, kapitaltillskottet i Heimstaden Bostad AB uppgår till ca 4,9 mdr SEK. Fördelning mellan dessa ägare är ej bestämd.

Förvärv i respektive land har skett genom köp av bolag.

Fredensborg AS, Heimstadens huvudägare, kommer i samband med tillträde skjuta till nytt eget kapital om ca 4 mdr SEK till Heimstaden AB för att säkerställa Heimstaden ABs andel av nyemission i Heimstaden Bostad AB och skapa utrymme för framtida affärer. Detta tillskott kommer att ges som ovillkorat aktieägartillskott likt det tillskott om 1,7 mdr NOK som gavs den 24 januari 2018.

Tillträde av transaktionen är satt till den 17 april 2018 med ekonomisk verkan ifrån 1 april 2018.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan