Ivar Tollefsen, norrmannen som byggt upp Heimstaden och som ägt hela bolaget. Faksimil från Fastighetsvärldens stora intervju med Tollefsen Nr 9/2007.

Slår samman fastigheter för 16,9 miljarder

Heimstaden och övriga delägare i Nordhalla genomför något av en karusellåtgärd med fastighetsbestånden i de båda bolagen. Heimstaden säljer in sitt helägda svenska bestånd i Nordhalla och ökar samtidigt sin ägarandel i bolaget från 40 procent till 65 procent.

Syftet med affären är att frigöra kapital för fortsatt tillväxt samt för att ytterligare förbättra koncernens finansiella styrka.

Efter att samtliga åtgärder är vidtagna kommer Nordhalla att byta namn till Heimstaden Bostad.

Totalt är det 255 förvaltningsfastigheter till ett värde av 10,6 miljarder som Heimstaden säljer till Nordhalla. Tillsammans med Nordhallas befintliga fastigheter om drygt 6,2 miljarder kommer det sammanlagda beståndet summera till omkring 16,9 miljarder.

Nordhallas bestånd kommer efter affären omfatta 1.144.007 kvm (440 fastigheter), fördelat på 984.236 kvm bostäder samt 159.771 kvm lokaler.

I samband med transaktionen kommer Nordhalla att tillföras nytt kapital. Det sker dels genom nyemission, dels genom nya aktieägarlån.

Heimstaden AB blir ägare av 65 procent i Nordhalla (under namnändring till Heimstaden Bostad), en ökning från dagens 40 procent. Alecta kommer att äga 23 procent, Ericssons pensionsstiftelse 9 procent samt Sandviks pensionsstiftelse 3 procent.

– Det här är en affär i linje med våra ambitioner att, tillsammans med samarbetspartners som delar vår värdegrund, växa på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Genom affären ökar vi vår finansiella kapacitet och styrka och drar nytta av våra kärnkompetenser – att förvärva, förädla respektive förvalta attraktiva bostäder, kommenterar Heimstadens VD Patrik Hall.

Parterna bidrar också med efterställda aktieägarlån om totalt ca 3,8 miljarder kronor, varav Heimstaden AB kommer att stå för 35 procent och övriga parter för 65 procent. Resterande finansiering sker via traditionella banklån.

– Det är glädjande att vi idag har slutit avtal om att utöka det framgångsrika samarbetet med Heimstaden och öka vår exponering mot den svenska bostadsmarknaden. Bostäder är en sektor vi gillar med dess låga risk och goda avkastning och vi tror att sektorn fortsatt kommer att generera bra resultat, kommenterar Fredrik Palm – Alectas chef Fastigheter.

Kvar i nuvarande Heimstaden, efter transaktionen, är tio fastigheter i Danmark om 56.468 kvm (564 lägenheter) samt en projektfastighet (mark) i Sverige, förvaltningsbolaget Heimstaden Förvaltning, intressebolagen Gamlebro och Heimstaden Projektutveckling samt det nya Nordhalla.

Eftersom transaktionen innebär en större förändring av Heimstadens koncernstruktur har bolaget beslutat att erbjuda återköp av utestående obligationer, vars nominella värde uppgår till 1 miljard. Återköpet kommer att erbjudas i samband med tillträdet av transaktionen till ett pris baserat på den senaste tidens handelsavslut till och med den 1 juli 2016.

Ivar Tollefsen kom in i Heimstaden hösten 2005 genom att just köpa bostadsbolaget med det namnet. Då ingick 2.260 lägenheter i Malmö i den affären och Fastighetsvärlden bedömde priset till cirka 1,9 miljarder kronor, läs mer om affären här. Därefter byggdes beståndet snabbt upp till ett betydande värde genom ett flertal affärer, stora som små. Efter två år var Heimstadens bestånd värt hela 7 miljarder kronor. 2014 startades Norhalla där Heimstaden hade ett stort intresse.

Ivar Tollefsen inledde sin yrkesbanan som discjockey. Han började därefter köpa några mindre fastigheter i Oslo. I dag är han en av Oslos största ägare av hyresrätter (det finns dock ganska få). Hans stora privata intressen är bergsklättring (bestigit flera av världens högsta berg) och rally (kört några av världens mest kända rally, bland annat Dakarrallyt).

Den långa porträttintervju som FV publicerade i magasinet Fastighetsvärlden Nr 9/2007 finns att läsa här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-01

 

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan