Bygg-Göta gör sin största investering någonsin

Annons

Fastigheter för över en miljard i affär i södra Göteborg. Bygg-Göta och Next Step Group bildar tillsammans Nya Hovås Fastigheter AB, ett joint venture-bolag med en 50/50 ägarfördelning. I samband med bolagsbildningen förvärvar det nya JV-bolaget samtliga kommersiella fastigheter i Nya Hovås av Next Step.

Fastighetsbeståndet, som ligger i södra Göteborg, uppgår i dag till ca 30.000 kvm, fördelat över fyra byggnader, och har ett fastighetsvärde överstigande en miljard kronor.

Målet med Nya Hovås är att skapa en småskalig blandstad och handelsdestination i världsklass. Hjärtat i beståndet är Kodakhuset där bland annat Ica finns.

Catella har varit säljarens/ägarens rådgivare genom hela processen.

Investeringen är den enskilt största i Bygg-Götas historia. Bolaget kontrolleras av familjen Persson. Next Step varit en ledande aktör i Nya Hovås sedan 2004. Bolaget ägs av entreprenörerna Joakim Garfvé och Jacob Torell.

Affären frigör kapital för Next Step Group  som nyligen, tillsammans med Investorägda Vectura, investerat i det nya Life Science-klusteret söder om Astras anläggning i Mölndal, läs mer om det stora projektet här.

Bertil, Lennart och Ronny Persson från Bygg-Göta tillsammans med Joakim Garfvé och Jacob Torell från Next Step Group.

Bygg-Göta har i snart över 60 år varit en framstående fastighetsägare och förvaltare i Göteborgsregionen.

– Vi har under en längre tid imponerats över Next Steps arbete i Nya Hovås. Tack vare dem har platsen på kort tid utvecklats till en småskalig blandstad i absolut världsklass. Det är värt att notera att flera aktörer har försökt men inte nått ända fram i liknande visionära stadsutvecklingsprojekt, vilket visar på styrkan i Next Steps innovativa affärskultur och arbetssätt. Den första av tre etapper i Nya Hovås har nu färdigställts och vi ser fram emot att hitta fler möjligheter att samarbeta med Next Step i de kommande etapperna, säger Ronny Persson, VD Bygg-Göta.

Next Step är en fastighetsutvecklare som vunnit erkännande genom att driva stadsutvecklings­projekt med omfattande dialog och öppenhet i samverkan med samtliga inblandande intressenter.

– Vi är oerhört glada att ingå detta samarbete med Bygg-Göta som varit med och utvecklat Göteborgsregionen i över att halvt sekel. De har gjort många prisbelönta projekt som Hotel Avalon och Pagoden som blivit viktiga inslag i Göteborgs stadsbild bara för att nämna några få exempel. Trots att vi tillskillnad från Bygg-Göta är ett relativt ungt fastighetsbolag har vi funnit att vi båda har samma grundsyn om betydelsen av att sätta kvalité och arkitektur i fokus. Vår ambition är ett långsiktigt samarbete i Nya Hovås där vi varit aktiva sedan start. Vi hoppas både på att vårt gemensamma bolag kommer växa och att vi framöver även hittar nya spännande projekt tillsammans, säger Jacob Torell, VD Next Step.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan