Padel lockar branschen – Zlatan Ibrahimovic hakar på

Allt fler fastighetsbolag satsar på popsporten padel. Det märks inte minst när succén Baltazar Invitational arrangeras för andra året. Det byggs plötsligt hallar nästan överallt. Fastighetsvärlden kan även avslöja att Zlatan Ibrahimovic finns med bakom en planerad satsning i Årsta.

Annons

Racketsporten padel expanderar kraftigt över hela Sverige, och allra mest i huvudstadsområdet. Sporten, som är en mix av tennis och squash, och dessutom väldigt nybörjarvänlig, intar såväl existerande lager- och industrilokaler som nybyggen.

– Vi har precis hyrt ut delar av det tidigare Ikea-varuhuset på Hällaområdet i Västerås för en padelanläggning. Det är en mycket lämplig lokal. Intresset är väldigt stort, säger Peeter Kinnunen vid Klövern som äger den aktuella fastigheten.

Han ska själv vara med och spela branscheventet Baltazar Invitational 2017 som avgörs på onsdag i Padelverket i Älvsjö. Där finns sedan hösten 2016 sex banor i det som tidigare var lagret för Woodys bygghandel. Fastigheten ägs av Stockholm stad.

– Det är en ny sport för mig. Jag har bara spelat några få gånger, men det är superkul, säger Kinnunen.

Padel spelas alltid som dubbel, och Kinnunen ska spela tillsammans Göran Linder på Peab. Duon, som tidigare jobbat tillsammans på Kungsleden, har dock hittills aldrig spelat tillsammans.

Padel har sin bas i Argentina och har länge varit populär i resten av Sydamerika och i Spanien. I Sverige expanderade sporten först i Skåne men i nuläget växer den främst i Stockholmsområdet. Flera fastighetsbolag uppvaktas om att hyra ut lokaler. Fastpartner är ett. Vice VD Christoffer Johansson berättar:

– Det har kommit flera förfrågningar från personer som vill driva padelhallar i våra lagerfastigheter. Det är ungefär som med förfrågningar från diverse lekland. Vi får se om det blir något i framtiden.

Han ska själv vara med och spela Baltazar Invitational.

– Jag har spelat tennis förr, men aldrig padel. Det blir jätteskoj, säger Johansson.

Det finns även fastighetsbolag som bygger nya padelhallar från grunden. De båda bolagen LEJE Fastigheter och Albybergs Albyberg Fastigheter räknar med byggstart av en anläggning i Haninge i februari 2018 och invigning i september samma år.

– Det blir sex banor och en större restaurang. Vi kommer att bygga och äga hallen långsiktigt, säger Niklas Granström, delägare vid LEJE Fastigheter.

Anläggningen ligger vid korsningen Nynäsvägen och Dalarövägen. Hyreskontrakt är signerat med Action Padel samt Restoratör.

Det är inte bara fastighetsbolag som fått upp ögonen för padel. Det har även en handfull idrottsstjärnor. Före detta hockeyproffset, och numera även fastighetsinvesteraren, Peter Forsberg (läs mer här), står bakom en anläggning med fem banor och ett kafé i Umeå som invigdes i april 2017.

Flera tidigare världsspelare i tennis har även intresserat sig för popsporten padel. Åsa Svensson (tidigare Carlsson) står bakom en hall i Västerås som öppnade i augusti 2017. Jonas Björkman står bakom anläggningen i Frihamnen i Stockholm (där Baltazar Invitational 2016 avgjordes). Den anläggningen drivs av PDL Group, som grundades 2015, där även Henrik Söderberg, Jonas Andersson och Måns Zelmerlöw finns som medgrundare. Nu, drygt två år senare, har gruppen fem PDL Center runt om i landet och fler ska det bli. Nicklas Kulti, Stan Wawrinka, Magnus Norman och Mikael Tillström är fyra av dem som står bakom Catella Arena som ska öppna i Danderyd i början av 2017. Där erbjuds både padel och tennis över en yta som upptar 12 000 kvm, inklusive restaurang och utbildningslokaler.

Hockeyspelaren Magnus Johansson, som spelar 795  matcher i LHC, finns tillsammans med PDL, bakom en satsning i Linköping som ska resultera i Nordens största padelcenter, med hela elva banor.

Pingisgeniet Jan-Ove Waldner finns, enligt UNT, med bland delägarna bakom Uppsala padelcenter som invigdes våren 2016. Waldner uppges dessutom involverad i att marknadsföra padelutrustning i Kina där sporten bedöms ha stor potential – och där Waldner sedan länge är ett högaktat namn.

Men det finns även idrottare som är vana vid större bollar som investerar i padel. Markus Rosenberg, lagkapten i Malmö FF, och entreprenören Erling Pålsson (storägare i Malmö City Fastigheter) bygger en padelhall bakom Toppengallerian i Höllviken. Målet är att anläggningen, med fyra banor, ska stå klar sommaren 2018.

Fastighetsvärlden kan berätta att även en av de största svenska idrottsstjärnorna någonsin, Zlatan Ibrahimovic, är på gång med en satsning på en padelanläggning. Den kan hamna i Årsta i Stockholm, och enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden handlar det om en av de tre fastigheter där restauranggrossisten Martin & Servera haft verksamhet. Fastigheterna köptes i september 2015 av Stockholms stad för att på sikt förses med ett annat innehåll. Men det finns fler fastigheter som skulle kunna vara aktuella. Ibrahimovic har vid ett antal tillfällen synts spela padel, bland annat i Alvik. Bolaget Padel Zenter Årsta AB grundades under fjolåret och är på flera sätt kopplat till bolag som kontrolleras av fotbollsstjärnan. Stavningen på bolaget ger förstås ytterligare en indikation om vem som ligger bakom. Fastighetsvärlden har under torsdagen och fredagen, utan resultat, sökt personerna bakom bolaget.

Det blir i så fall Zlatan Ibrahimovics andra fastighetsprojekt i Stockholm. I oktober 2015 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Ibrahimovic köpt en kyrka på Östermalm för 110 miljoner kronor, läs mer här.

Uppdaterat: Fastighetsvärlden berättar mer om Ibrahimovics expansionsplaner, bland annat för en andra hall i Stockholmsområdet. Läs mer här.

Så här ser en padelbana ut.

När det gäller 08-området så finns det utöver Frihamnen och Älvsjö sedan mars 2017 även en padelhall, Court1, i Nacka med sex banor. Den är inrymd i industrilokaler där Atlas Copco tidigare haft verksamhet. Det finns även två inomhusbanor i Träkvista på Ekerö. I Stockholmsområdet smids det i dagsläget planer på ytterligare padelanläggningar i Bålsta, Järfälla och Lidingö.

Baltazar Invitational 2016 vanns av Hans-Martin Engström och Samuel Borg från Probitas som slog Samir Taha och Ken Wendelin från Aros Bostadsutveckling i finalen. De båda paren (sporten spelas alltid som dubbel) vann sina respektive semifinaler mot Fredrik Holmström/Patrick Kalaska från Holmström Fastigheter och Patrik Mehks/Marcus Tobiasson från Index.

– Kul med det stora intresset för padel i vår bransch! Vi ser framemot en spännande turnering och en trevlig samvaro med kollegorna i branschen på onsdag, säger Mattias Bäckman vid Baltazar.

Baltazar fick mycket beröm för det nya fastighetseventet som arrangerades förra året. Flytten från padelhallen i Frihamnen till den större hallen i Älvsjö, med fler banor, gör att eventet i år kan expandera. Fastighetsvärlden är mediapartner. Deltagaravgifterna för turningen skänks till välgörande ändamål.

Även om expansionen för tillfället är som mest kraftfull i Stockholmsområdet så byggs det, eller finns planer, i nästan varje större stad. Den allra största satsningen sker just nu i Örebro. Där byggs en hall för hela nio banor. Bakom satsningen finns bland annat hockeyspelaren Johan Wiklander och Formel 1-föraren Marcus Ericsson. Storsatsningen där, med restaurang för 90 sittande, öppnar 1 december. Även i Helsingborg, som sett till antalet banor nästan är padelns svenska huvudstad, planeras för ännu fler inomhusbanor.

… och så här ser racket ut. Bollen är nästan en vanlig tennisboll.

Flera av deltagarna i förra årets turnering berättade att de var intresserade av att rita in padelanläggningar i sina fastighetsprojekt. Det som främst krävs är en takhöjd om minst 8 meter, helst 10–12 meter.

Johan Håkansson, som driver sajten Padelfeber, konstaterar att kvaliteten på hallarna nu höjts på många sätt.

– Höjden är en konkurrensfördel. Men det är mer som avgör om en aläggning blir lyckad. För några år sedan handlade det dessutom ofta om att spela i en plåtlåda. Nu erbjuds det gym, kafé, restaurang, konferenslokaler och sociala ytor runt omkring.

Antalet padelbanor i Sverige har exploderat på några få år. Håkansson uppger att inte ens förbundet har koll på antalet banor – och han tror att expansionen kommer att fortsätta med oförminskad kraft.

– Det finns nog ungefär 150–200 inomhusbanor idag. Om tre år tror jag att det kommer att finnas minst det dubbla. Det finns inget som tyder på att expansionen mattas av, säger Johan Håkansson till Fastighetsvärlden.

Bransch- och välgörenhetseventet Baltazar Invitational 2017 avgörs på onsdag 18 oktober, under eftermiddagen. Då kommer Fastighetsvärlden även berätta om resultatet och till vilken välgörenhetsorganisation deltagaravgifterna skänks.

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

Tillbaka till förstasidan