Fredrik Holmström, Samir Taha, Anna-Lena Carlstedt, Jonas Björkman och Måns Zelmerlöv.

Snabbast växande sporten letar lokaler – nu avgörs ny branschturnering

Padel är den snabbast växande sporten i Sverige, och racketsporten upptar allt större ytor. Nu lanseras eventet Baltazar Invitational 2016 där ett 40-tal profiler inom bygg- och fastighetsbranschen på torsdag gör upp om en vandringstrofé.

Deltagaravgifterna för turningen skänks till välgörande ändamål.

– Det blir riktigt kul att spela mot andra inom fastighetsbranschen. Vi, jag och Ken Wendelin, har träningsspelat mot ett av de andra lagen och har 3-0 i matcher, men till turneringen toppar det bolaget med sin VD, säger Samir Taha, VD och grundare till Aros Bostad.

– Vårt mål är att ha kul, sen får vi se hur långt det räcker. Jag gillar att spela tennis, men padel är mycket roligare, säger Samir Taha.

Fredrik Holmström, styrelseordförande och storägare i Magnolia Bostad, spelar tillsammans med Patrick Kalaska.

– Jag älskar padel. Jag har spelat ett flertal gånger, och har länge försökt få in padel i något av våra bostadsprojekt, men ännu inte fått till det. Det ska bli roligt att spela. Vårt mål? Att vinna, säger Holmström.

Padel kan beskrivas som en mix av tennis och squash, och spelas alltid som dubbel. Sporten beskrivs ofta som rolig och lätt för nybörjare. Den har sitt ursprung i Argentina och sedan resten av Latinamerika, och har i flera decennier varit stor även i Spanien. I Sverige har sporten funnits i några år på bredare front, speciellt i Skåne och främst med enstaka utomhusbanor. Under det senaste året har ett flertal inomhushallar med flera banor växt fram, i speciellt Stockholmsområdet, Uppsala och Göteborg.

Så här ser en padelbana ut. I Frihamnen finns fem banor.
Så här ser en padelbana ut. I Frihamnen finns fem banor.

För ett år sedan öppnade PDL-center i Frihamnen, (bortanför Nasdaq-huset) i Stockholm, där det finns fem banor i Magasin 7. Det är där Baltazar Invitational, som är tänkt att bli ett årligt återkommande event, ska avgöras.

– Vi har fått en fantastisk respons för anläggningen. Den har ett utmärkt läge, och vi har ett femårskontrakt för lokalerna. Det är den snabbast växande sporten i Europa, så det är många som är nyfikna. Många har kanske tidigare sett banorna utomhus i Spanien, men nu expanderar sporten snabbt i Sverige. Det blir kul att välkomna fastighetsbranschen säger den tidigare tennisstjärnan Jonas Björkman, som är en av fyra delägare, till Fastighetsvärlden.

De övriga tre är Jonas Andersson, Henrik Söderberg och Måns Zelmerlöw. Kvartetten har ett år efter den lyckade starten i Frihamnen nyligen tecknat ett hyreskontrakt för sin första anläggning i Göteborg. På Marieholmsgatan 64 har man hyrt 3.000 kvm från fastighetsägaren KAB, och innan årsskiftet ska sju banor står klara för spel där. Därefter planerar kvartetten för att även öppna anläggningar i Lund och Hudiksvall.

– Efterfrågan är stor, men det är svårt att hitta lokaler. Speciellt svårt är det i Stockholmsområdet där vi gärna vill öka med fler anläggningar, säger Jonas Björkman.

Enligt Björkman krävs det en takhöjd på 7,5 till 10 meter för en padelbana. Själva banan/buren är 10 gånger 20 meter.

I Stockholmsområdet håller ytterligare en padelanläggning på att byggas upp i Danderyd, på Rinkebyvägen 20. Där byggs det sex padelbanor i samband med att 14 tennisbanor anläggs. Bakom det projektet står Good to Great (där den förre tennisspelaren Nicklas Kulti är en av grundarna). Anläggningen, med Catella som namnsponsor, ska stå klar efter sommaren 2017.

Baltazar fick snabbt ett positivt mottagande till det nya fastighetseventet där Fastighetsvärlden är mediapartner och affärsnätverket 100/oktan även medverkar. Efter att turneringen är avgjord, och pengar överlämnade till hjälporganisationer, kommer deltagarna att fortsätta med båt till Tynningö och Sisyfos´s (Olle Larsson) smycke Villa Björkudden där det blir middag och prisutdelning.

– Vi hoppas att alla skall ha en kul tävling och trevlig samvaro på Villa Björkudden. Vi fick idén i slutet av augusti. De lag som fick plats nu på premiären är alla riktiga vinnarskallar så det kommer att bli mycket spännande att se vem som vinner. Inför nästa års tävling måste vi göra plats för fler säger James Mehks, tävlingsamiral och partner vid Baltazar.

Anna-Lena Carlstedt, affärsutvecklare på Fabege, har en träningstimme bakom sig.

– Jag har spelat fotboll i tio år och en hel del tennis. Men padel är annorlunda, det ska bli riktigt kul. Sporten växer snabbt och det kanske är något som vi ska kunna erbjuda i våra områden till hyresgästerna framöver, säger Carlstedt som spelar tillsammans med Carl Michael Augustsson.

... och så här ser racket ut. Bollen är en vanlig tennisboll.
… och så här ser racket ut. Bollen är en vanlig tennisboll.

Jonas Björkman konstaterar att padel är en sport som de flesta klarar av att spela:

– Jag brukar beskriva padel som en sport där man spelar tennis på en squashbana och där man använder strandtennisrack. Det är på många sätt en förlåtande sport där bollen även kan studsa på väggarna

På frågan vilka racketatleter (av tennis, bordtennis, squash och badminton) som normal sett är bäst när de börjar spela padel så svarar Björkman tennis.

Själv tillhör han Sverigeeliten i padel, och nådde nyligen till finalomgångarna i en större turnering i den egna hallen. Då spelade Björkman med det före detta fotbollsproffset Olof Mellberg. De svenska och övriga europeiska padelspelare är dock oftast chanslösa mot spanjorer när det kommer till större tävlingar. I Spanien är padel, där sporten började växa på 80-talet, den näst största idrotten efter fotboll.

I Sverige fanns vid årsskiftet nästan hundra banor, av varierande standard. Enligt Björkman är det möjligt att det kan vara dubbelt så många vid det kommande årsskiftet.

Padel spelas alltså alltid i dubbelpar. Björkman var själv länge en av världens bästa dubbelspelare (vann nio Grand Slam-turneringar och 45 APT-turneringar i dubbel), men var även absolut världsklass i singel där han som högst var rankat fyra i världen.

Anläggningen i Frihamnen i Stockholm ägs av Stockholm stad i väntan på att hela området ska exploateras för moderna bostäder och kontor. Det kommer då att bli en del av nya Norra Djurgårdsstaden. Den delen är en av de sista etapperna, Loudden är sist, men när byggnaderna där rivs beror på när hamn- och oljeverksamheterna, kan flytta till Nynäshamn.

I slutet av veckan kommer Fastighetsvärlden att presentera resultat, bilder och citat från Baltazar Invitational 2016. Läs mer här

Bolag som finns representerade i Baltazar Invitational 2016: Aros Bostadsutveckling, Exerton, Concent, K2A, Tarpen, Castellum, Fabege, Index, Slättö, Klövern, Realist, R2, Magnolia, Property Partner, Probitas, Select Office, SPD, Vesterlins och Fastator.

Text Fredrik Engström

PDL Center finns i Magasin 7 i Frihamnen Stockholm. Där finns fem banor. Ägarna söker lokaler för fler anläggningar runt om i landet.
PDL Center finns i Magasin 7 i Frihamnen Stockholm. Där finns fem banor. Ägarna söker lokaler för fler anläggningar runt om i landet. Bild: PDL Center.
Padel spelar alltid i dubbel. Banan omges av tre meter höga väggar.
Padel spelar alltid i dubbel. Banan omges av tre meter höga väggar som spelarna kan använda för att ”valla”, ungefär som i squash. Bild: PDL Center.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Prestigekontoret fylls med nya hyresgäster

Kämpar på mot pandemin: ”Stor nyfikenhet”

Köper anrik pärla i Roslagen

FV kan berätta om liten affär med en lokalt känd jugendfastighet.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 3-4

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Fyrtal i affärer – byggjätten säljer för 775 miljoner

Avyttrar i Malmö, Partille och Örebro.

Han tar över Catena

Ersätter avgående vd:n Benny Thögersen.

Skanska satsar i Beverly Hills

Bolaget intar sin femte stad i USA. Satsar på nytt kontorshus i det fashionabla området.

Fortsätter resan söderut

Nytt förvärv i Mellansverige för norrländska bolaget.

En jätte tågar in – så påverkas fastigheterna

FV:s Amazonpanel betygsätter fastighetssegmenten – de är hetast och kallast.

Amazon är här

Lanserar med illustrationer på kända svenska byggnader – och en hel del tabbar.

Hyr ut hela 16.700 kvm till handelssatsning

Gör riktigt stora uthyrningar av butikslokaler.

De slår till igen – shoppat för halv miljard på två dagar

I förvärvet ingår hyresbostäder, skola, vårdboende och dagligvaruhandel.

Kedjan satsar trots corona – ska öppna 40 nya enheter

FV avslöjar. Vill primärt hitta centrala lägen.

JLL bakom stor yta åt corona-vaccinet i Sverige

4.000 kvm står redo för världens mest eftertraktade medicinska uppfinning.

Får uppdraget att sälja stor bostadskaramell

Byggrätter om 40.000 kvm i kanonläge når marknaden. Se flera illustrationer som visar hur området kan utvecklas.

Tillbaka till förstasidan