Riksbyggens projekt i Gävle.

Klart: De får bygga på Läkeroltomten – se karta

Annons

Riksbyggen är en av sju byggherrar som får möjligheten att bygga bostäder på den så kallade Läkeroltomten i Gävle. Det nya bostadsområdet går under namnet Godisfabriken och här planeras för sammanlagt 750 bostäder.

De utsedda byggherrarna är; Riksbyggen, NCC Construction Sverige AB, Pure Housing, Turako AB, Svenska Studenthus, Peab Bostad AB och Gavlegårdarna.

– Vi är mycket glada över att vara en av de utvalda byggherrarna som får bygga i området Godisfabriken. För Riksbyggens del ser vi markanvisningen i Godisfabriken som en viktig del i vår långsiktiga satsning i Gävle, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Under 2016 tog Gavlegårdarna tillsammans med Gävle kommun och Nyréns Arkitektkontor fram ett stadsbyggnadskoncept och en strukturplan för utveckling av Läkeroltomten. Gavlegårdarna bjöd in byggherrar och intressenter som tillsammans med dem vill vara med och skapa ett av Sveriges just nu intressantaste bostadsområden. Nu är projektet inne i skedet att byggherrar är utsedda som kommer att utveckla Godisfabriken, inför detaljplanens antagande senare i år.

Riksbyggen har fått en markanvisning som innefattar två kvarter på Läkeroltomten. Här planerar Riksbyggen att uppföra 230-270 bostäder uppdelat på flera etapper. Första byggstart är beräknad att kunna ske under 2019.

Riksbyggen har nyligen slutfört byggandet av Brf Liljan med 47 lägenheter i hjärtat av Gävle villastad. Just nu pågår också förberedelserna för att bygga 70 lägenheter på den plats varuhuset Zebra en gång i tiden låg.

– Vi tror på Gävle som har en fin tillväxt och vi vill vara med och bidra med fler bostäder i kommunen. I rollen som samhällsutvecklare bygger Riksbyggen mer än bara bostäder, vi utvecklar levande stadsdelar och arbetar för ett gott liv både i och mellan husen, säger Roger Yrjas.

Karta: Gävle kommun.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan