Veidekke Bostad blir delägare i Folkhem Trä

Veidekke Bostad blir delägare i Folkhem Trä när Rikshem säljer hälften av det helägda bolaget. Därigenom fördjupar Rikshem och Veidekke det framgångsrika samarbete bolagen har sedan tidigare gällande bostadsrättsproduktion, samtidigt som Veidekke på allvar kliver in på den svenska marknaden för flerbostadshus i trä.

Annons

Veidekke och Rikshem ser samägandet som nästa steg i Folkhem Träs utveckling. Det finns ett stort och snabbt ökande intresse för träbyggande och ägarna förbereder nu för ökade volymer i Folkhem Trä genom att gemensamt säkra produktionsresurser och byggkompetens.

– Möjligheten att kunna bygga flerbostadshus i trä är något vi eftersökt en längre tid. Vi ser trä som ett viktigt, kompletterande segment med en stark koppling till vår långsiktiga hållbarhetsstrategi, säger Per-Martin Eriksson, VD, Veidekke Bostad.

Veidekke Bostad och Rikshem har sedan tidigare ett väletablerat samarbete kring utveckling av bostadsrätter, som i huvudsak produceras av Veidekke Entreprenad. Samarbetet förstärks nu ytterligare med vidgat fokus även på trähus.

– Vi får nu tillgång till en organisation som kan säkerställa produktionen av Folkhem Träs bostäder. Det blir en utmärkt kombination med Rikshem som är det bostadsbolag i Sverige som bygger flest bostäder i trä, säger Erik Hävermark, chef projekt- och fastighetsutveckling på Rikshem.

Veidekke har en stark profil inom utveckling och nybyggnation av trähus på sin hemmamarknad i Norge. Bland annat byggs för närvarande drygt 600 studentlägenheter i Trondheim, samt ett av Europas största kontorshus i Stavanger, i trä.

– Det är fantastiskt att vi nu får möjlighet att utveckla förmågan att bygga i trä och att vi kan stärka den delen av vår portfölj. Vi kommer givetvis fortsätta bygga i betong, men ser trä som ett intressant komplement, säger Anders Arfvén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Folkhem Trä utvecklar bostäder och stadsdelar enbart för träbyggande. Företaget har bland annat presenterat ett förslag på 6.000 bostäder i trä för stadens politiker och tjänstemän, ett förslag som skulle innebära en minskning av koldioxidutsläppen med 600.000 ton i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan