SBB förvärvar den stora DNB-byggnaden (syns till höger) i det nya kontorsområdet Bjørvika som ligger precis vid Centralstationen och vid det nya operahuset. Bild från i mitten av mars. Fastighetsfoto: Fastighetsvärlden.

Batljans SBB i rekordaffär mitt i Oslo

Norges största bank, Dnb, har fått en svensk hyresvärd för sitt huvudkontor i Oslo. Det är SBB som slår till med ett förvärv för 4,5 miljarder.

Annons

För cirka 4,5 miljarder förvärvar Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) den norska storbanken Dnb:s huvudkontor i Björvika i centrala Oslo. Det är en av de absolut största affärerna av en enskild fastighet i Norden någonsin.

Fastigheten, som är uppförd 2012, innehåller 49 000 kvm kontorslokaler och är fullt uthyrd. Den återstående hyreslängden är 10,3 år.

Den som säljer är den norske näringslivsprofilen Trond Mohn, som i samband med affären även kommer att bli storägare i SBB genom en riktad nyemission av B-aktier för 490 miljoner – motsvarande en ägarandel om 11-12 procent. Han kommer att äga aktierna via sitt helägda bolag Meteva.

Nyemissionen är en del i finansieringen av förvärvet. Det görs även en riktad emission av preferensaktier för 490 miljoner, i det köpande norska dotterbolaget, till professionella investerare. Preferensaktierna ger 7% i utdelning. I övrigt finansieras fastigheten genom befintligt eget kapital och bankfinansiering.

Arctic har varit säljarens rådgivare och SBB har haft Selmer Advokatbyrå som juridisk rådgivare.

Affären innebär att SBB nu har fastigheter i Norge för omkring 7 miljarder. Tidigare har bolaget bland annat köpt Justitiedepartementets nya fastighet för omkring 1,2 miljarder.

– Det vi fått via våra affärer i Norge är mycket stabila hyresgäster med långa hyresperioder och säkra kassaflöden. De två stora fastigheter vi har förvärvat i Oslo håller dessutom en fantastiskt bra kvalitet, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Björvikaområdet genomgår en stor förvandling och är det kanske hetaste framtidsområdet i Oslo. Området ligger alldeles intill centralstationen och stora finansiella företag, konsultföretag och inte minst internationella företag attraheras av de nya moderna lokaler som byggts och som fortsätter att byggas här. Det kommer också att byggas en mängd bostäder här.

Till det kommer att det genomförs flera nysatsningar inom kulturområdet. Det nya Operahuset är redan uppfört i området och inom några år kommer även Munchmuséet och ett nytt stort bibliotek att byggas.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-23

Fastigheten på 18 våningar är uppförd 2012 och är belägen i ett av Oslos mest centrala och attraktiva affärsområden, Björvika, med närhet till Centralstationen.
DNB:s nya stora kontor.
Affärsområdet Björvika sett från Oslofjorden.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan