Regeringen effektiviserar plan- och bygglagen

Annons

I dag, den 16 februari, har regeringen tagit beslut om en lagrådsremiss som innehåller flera förslag som syftar till att effektivisera och förenkla plan- och bygglagen. Lagrådsremissen innehåller åtgärder som kan lösgöra resurser genom bland annat ett minskande av kommuners förgävesplanering, en tidsfrist för länsstyrelsers upphävandebeslut gentemot kommuners detaljplansärenden och ytterligare undantag från kraven på bygglov. Det kan handla om byte av en byggnads färg, fasadbeklädnad eller mindre tillbyggnader så som balkong eller burspråk.

– Vi ser att planprocessen för bygglov behöver göras enklare och snabbare. Regeringen har därför tagit ett brett grepp och föreslagit en rad lagändringar för att effektivisera detaljplansprocessen och för att utöka möjligheterna till lovfria åtgärder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Regeringen genomför just nu den största bostadspolitiska satsningen på 20 år, uppger regeringen i ett pressmeddelande. Som ett led i detta presenterades i juni 2016 ett bostadspolitiskt paket med förslag på 22 åtgärder för fler bostäder. Två av åtgärderna för att effektivisera byggprocessen är att införa en tidsfrist för länsstyrelsens beslut efter överprövning (punkt 12) samt att kommunen ska kunna begära att länsstyrelsen lämnar ett planeringsbesked (punkt 13). 22-punktsprogrammet innehåller också förslag om fler bygglovsfria åtgärder (punkt 10).

Enligt ett förslag i lagrådsremissen ska en kommun, under detaljplansprocessen, i ett tidigt skede kunna få ett tydligt besked av länsstyrelsen gällande statens intressen. Detta ska leda till att kommuner kan minska risken att de planerar i onödan.

Lagrådsremissen innehåller även en tidsfrist om två månader för länsstyrelsens beslut att upphäva kommunbeslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser efter överprövning. Syftet med tidsfristen är att ärenden som dessa ska prioriteras.

Vidare föreslås det i remissen att fler detaljplaner ska kunna an­tas av kommun­styrelsen eller byggnads­nämnden. Syftet med förslaget är att minska kostnader för kommun och exploatör genom att korta ned handläggningstider.

Lagrådsremissen innehåller även förslag om att ytterligare åtgärder ska undantas från kravet på bygglov och att bygglovsbefriade åtgärder som får vidtas i strid med detaljplan inte ska beaktas vid en senare bedömning av ett byggnadsverks eller en åtgärds förenlighet med detaljplanen.

– Kommuners resurser ska användas till det som är viktigt och prioriterat. Därför ser vi ett värde i att enskilda fastighetsägare ska kunna göra mindre åtgärder, som att bygga till en balkong på villan, utan att behöva söka bygglov, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan