C&W: Nytt rekord möjligt när svenskar dominerar

Annons

Svenska investerare bakom 87 procent av förvärven. Efter tredje kvartalets slut konstaterar Cushman & Wakefield att den svenska transaktionsmarknaden fortsätter att vara mycket aktiv och likvid. Det gäller både i ett historiskt perspektiv och i jämförelse med övriga Europa, där aktiviteten generellt sett varit avtagande.

I Sverige genomfördes under årets första nio månader fastighetstransaktioner till ett totalt värde av 134 miljarder kronor, enligt Cushman & Wakefields sammanställning. Det innebär en ökning med 31 procent i jämförelse med motsvarande period 2015. Justerat för Castellums förvärv av Norrporten, årets i särklass största fastighetsaffär, så steg transaktionsvolymen med 5 procent i jämförelse med 2015.

Institutionella investerare och onoterade fastighetsbolag stod för den största aktivitetsökningen. Totalt förvärvade de fastigheter för drygt 20 miljarder kronor mer, jämfört med samma period 2015. Det blir en ökning i förvärvsvolymen för dessa kategorier med drygt 50 procent.

Transaktionsmixen präglades av en stor andel bostäder och kontor, det sistnämnda mycket som en konsekvens av Norrporten-försäljningen (26 miljarder, läs mer här). Flerbostadshus utgjorde 30 procent av totalvolymen eller drygt 40 miljarder kronor. Det är en ökning med 60 procent i jämförelse med samma period 2015. En mindre men snabbt växande kategori utgörs av hotellfastigheter där aktiviteten mer än dubblerats, jämfört med samma period 2015. Även handelsfastigheter har varit ett aktivt segment med en omsättning som efter årets tre första kvartal är snudd på lika stor som under hela 2015.

Svenska investerare flyttade fram positionerna och stod för nära 87 procent av förvärvsvolymen under de tre första kvartalen. Bland de internationella köparna syntes främst aktörer baserade i Storbritannien samt schweiziska Partners Group som genomfört två större förvärv under året.

Se Fastighetsvärldens topplista över årets 20 största transaktioner här.

– Med största sannolikhet blir 2016 ännu ett mycket starkt år för den svenska transaktionsmarknaden med en likviditet som ligger kvar i Europatopp. Under de senaste tio åren så har det fjärde kvartalet typiskt varit årets mest aktiva. Under detta kvartal så har det som lägst genomförts transaktioner för drygt 20 miljarder kronor och som högst ca 70 miljarder kronor. I genomsnitt de senaste tio åren, så har transaktioner för 39 miljarder kronor genomförts sista kvartalet. Skulle detta genomsnitt gälla även under årets fjärde kvartal, så får vi en rekordomsättning men även med ett utfall kring tioårslägsta skulle helåret 2016 summeras till drygt 150 miljarder vilket blir ett av de bästa transaktionsåren, säger Daniel Anderbring, Head of Research, Cushman & Wakefield i Sverige.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-29

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan