Kinesiska investerare uppvaktar i Sverige

Annons

Tom Lindahl: ”Vi har haft direktkontakt, delvis till följd av Brexit”. När den svenska transaktionsmarknaden var som hetast senast, 2005–2007, var kinesiska investerare på väg in på den svenska marknaden. De nådde aldrig hela vägen fram i budgivningarna, och hade vid den tiden ibland även problem att få ut kapital ur Kina. Nu är de kinesiska investerarna åter intresserade av Sverige, uppger Tom Lindahl transaktionsansvarig vid JLL.

– Det har börjat ringa kinesiska investerare direkt till oss på Stockholmskontoret. Jag tror att vi kommer att se kinesiska investeringar i Sverige nästa år, säger Lindahl till Fastighetsvärlden.

Den främsta orsaken är Brexit, som gör att många investerare styr om till nya marknader. Speciellt London har länge varit nästan alla utomeuropeiska investerares favorit. Därefter har Frankrike och Tyskland följt. Och i alla de tre marknaderna finns det kinesiska fastighetsinvesterare. När kapitalströmmarna nu söker nya marknader kan det öppna upp för Norden.

– Det som de kinesiska investerarna främst söker är bra kontorsfastigheter och även high street retail, säger Tom Lindahl.

Han berättar att en kinesisk investerare nyligen var med och lade ett mångmiljardbud på ett kontorspaket i Norge, utan att nå hela vägen fram.

De direktinvesteringar i fastigheter som de senaste åren ägt rum i Sverige från asiatiska investerare är ännu få. Fastighetsvärlden summerar ADIA från Förenade Arabemiraten (köpt Sturegallerian 2006 och förbereder för en stor projektinvestering där), Kuwait Finance House (sålde 2007 tio svenska logistikfastigheter i en storaffär, gjorde svensk comeback 2011 genom att köpa en lagerfastighet i Örebro), National Pension Service (NPS) från Sydkorea (delägare i Skärholmen Centrum) och GIC Singapore (deläger Sheratonfastigheten och sålde nyligen Kungshuset). I flera svenska fonder finns det asiatiskt kapital, men ganska lite från Kina.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-27

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan