Enklare regler, tack!

Malin Siwe, krönikör

Visa faktaruta

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen billigare. Dels för att skotta fram nya lägenheter i gamla hus.

I London byggdes källare om till bostäder för länge sedan. Folk har prioriterat relativ bostadskostnad i centralt läge framför dagsljus på långt pendelavstånd.

Samma sak borde kunna ske i Sverige. Men då får man låta idealet om fönsteryta motsvarande 10 procent av golvytan fara all världens väg. För att inte tala om idéerna om god tillgång till direkt dagsljus fem timmar om dagen i alla rum.

De flesta flyktingar som just fått uppehållstillstånd skulle säkert föredra en mörk lägenhet hyggligt centralt i en stad i stället för att sitta kvar i de trånga rummen på förläggningarna i avfolkningsnejder. Studenter och de som fått första jobbet skulle nog också gärna avstå några fönster för att slippa soffluffa.

Och varför i himlens namn ska man behöva bygglov för att dela upp en villa till tre bostäder när det inte behövs för två?

Den som vill bygga på en våning, för uthyrning, på villan
bör mötas med applåder och avgiftsfrihet av kommunen. Inte av kalla handen med hänvisning till områdets typiska karaktär. Den villaägare som vill bygga om sin övervåning till en lägenhet med egen ingång ska inte mötas av invändningen att en ny yttertrappa förvanskar fastigheten.

Bostadsbristen är akut. Nybyggen kan inte täcka hela behovet, de är dyra och planprocesserna tar tid. Därför måste politiker och tjänstemän göra det lättare att få ut er bostäder i husen som redan nns i central- orterna med liv i. Nu.

Det är bättre om skolbarnen kan göra sina anteckningar från källarhålet än att de inte kan göra sina läxor alls hemma för att de sover i skift hos släkten i Tjärna ängar. För att tala med Dostojevskij och Göran Greider.

malin-siwe-sign-ny

Tidigare krönikor

Att ledas eller låta sig ledas

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

I kölvattnet av Rikshem

När jag var liten lärde jag mig vad som var rätt och fel av min mamma. Sedan utbildade jag mig …

Ett Saltsjöbadsavtal om staden

För att få en levande diskussion om villkoren för stadsbyggnad behöver samtalsklimatet förändras från ”idiotförklaring av motståndare” till ”konstruktiv aktivitet”.

Nedanför Trump tower

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina …

Låt pensionärerna bygga landet

Arlanda Express ägs till 37,5 procent av Australiens offentligt anställda och till lika stor del av kinesiska staten. Kastrups flygplats …

En normlös ny stadsdel

Ordning och reda är normalt en lysande ledstjärna. Men vi lever i en tid när oordning och oreda kan vara …

Förstatliga asylboendet!

Plötsligt har fastighetsbranschen blivit en central del av migrationspolitiken. Migrationsverket letar med ljus och lykta efter asylboenden och tvingas kalla …

Hisnande slätstruket

Om historien hade känsla för det väsentliga skulle Otis Redding vara världens mest inflytelserika Otis. Men historien är inte konstnärssjäl, …

När Kaplan hämtat sig från chocken

Alla politiker har som främsta mål att äga agendan. Genom att få debatten att handla om ”rätt problem” ökar chansen …

När döda ytor engagerar

Det finns en liten triangel i Stockholm som heter Karl Staaffs park. Karl Staaff var, när förra seklet var ungt, …

Förfallna symbolhus

Förmodligen har fler svenskar varit i Hanoi än i Ha-Neu, trots att den senare staden ligger så mycket närmre. Första …

Slopade ränteavdrag – kanske inte så illa som befarat

I juni presenterade Företagsskattekommittén ett förslag som innebär att avdragsrätten för räntekostnader slopas mot att bolagsskatten sänks från 22 till …