Zenergy ansöker om en företagsrekonstruktion

Zenergy ansöker om företagsrekonstruktion i syfte att få möjlighet att vidta de åtgärder som krävs för att stärka bolagets kapitalbas och lösa betalningsförmågan på lång sikt. Bolaget har sedan tidigare rapporterat stora avtal med Wallenstam och K-Fastigheter.

Kursen i Zenergy rasade innan börsens stängning. Från 0,48 kronor ner till 0,32 för att sedan återhämta sig till 0,38 – alltså ner 20 procent. Zenergy kursutveckling har pekat nedåt under en längre tid. Våren 2016 var kursen som högst 22.50 kronor. Under januari 2018 var kursen som högst 4,15.

Styrelsen informerar samtidigt i ett pressmeddelande att tidigare arbete med att tillförsäkra en brygg- finansiering inte lyckats inom den tid som stått till buds.

Vidare informerar styrelsen om att bolaget ånyo uppdaterat underlagen för fastställande om behov av upprättande av en kontrollbalansräkning. Bolagets revisor har granskat dessa underlag och det finns inget som tyder på att det egna kapitalet inte är intakt. Därför föreligger ingen reell situation för upprättande av en kontrollbalansräkning.

Zenergys utveckling de senaste åren som en följd av marknadens tydliga intresse för bolagets produkter, har emellertid varit kapitalkrävande, vilket nu resulterat i betalningssvårigheter som måste hanteras. Bolagets betalningssvårigheter innebär att skulder inte kan betalas i den takt de förfaller till betalning.

Det innebär dock inte att bolagets ledning även gör bedömningen att betalningsoförmågan är bestående på sätt som innebär obestånd. För närvarande är det inte möjligt för bolaget att finansiera verksamheten genom externa tillskott av kapital men avsikten är att finna en sådan finansieringslösning under rekonstruktionstiden, uppger bolaget i pressmeddelandet.

Styrelsen kommer att förstärkas under 2019 med specifik branschkunskap genom att nedan personer adjungeras in i styrelsearbetet intill ordinarie årsstämma den 6 maj 2019;

  • Stefan Attefall, fd. Bostadsminister med bred anknytning inom branschen
  • Johan Lind, fd. VD Hökerum Fastigheter AB, representerar Hökerum Fastigheter
  • Christian Brännström, med erfarenhet från ledande befattningar inom industriell husbyggnation

Bolaget avslutar pressmeddelandet med följande rader: ”Vi har en stark tro till att med den kapacitet och erfarenhet vi förstärker styrelsen med kommer att ge det nödvändiga stöd som krävs inför utveckling av bolaget under 2019 och framåt.”

Zenergy grundades 2009 och är en ledande aktör i utvecklingen av bostäder och andra byggnader baserade på modulär arkitektur. Zenergy har under de senaste åren skalat  upp verksamheten och tecknade under 2017  avtal med ledande bostadsbolag som Wallenstam och K-Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Hamburgerkedja vill växa

Har inte påverkats av konkurrensen i Stockholm city.

Wework kan öppna i fler svenska städer

I somras tecknade coworkingjätten sitt första hyresavtal i Sverige. Nu jagar aktören efter fler ytor.

Diös köper på tre orter

Centralpalatset i Gävle är en av fastigheterna som byter ägare.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Köper för över halv miljard på Östermalm

Fortsätter göra affärer enligt den nya strategin.

Weiss: ”Överenskommelsen löser inte problemen”

Lennart Weiss kommenterar det politiska läget. Läs dessutom om reaktionerna från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna – som förstås tycker olika.

Balder köper för 850 miljoner i centrala London

Första köpet i staden. ”Brexit har nog fått en del att dra sig tillbaka.”

Hyr ut 4.300 kvm till anrik myndighet inom tull

Stor uthyrning direkt i början på året. FV avslöjar hyran och de främsta flyttalternativen.

Hon är Kungsledens nya transaktionschef

Redo för att expandera Kungsledens fastighetsportfölj.

JLL värvar från CBRE

Fortsätter att fylla på efter tidigare tapp.

Pressad bostadsutvecklare halverar personalstyrkan

Kämpar för sin överlevnad.

Abitares konkursbo sålt

Tommy Qvarfort fastigheter är nu sålda.

Bekräftat: Jätten Costco letar lokaler i Sverige

En av världens största. Vill utmana Ica och Coop. Uppgiften bekräftas för Fastighetsvärlden.

Per Asplund lämnar Ramsbury – hyllas av Stefan Persson

Det är dock lite slumpartat att Stefan Persson blev arbetsgivare. Det kunde lika väl blivit Ingvar Kamprad. Fastighetsvärlden berättar bakgrunden.

Tillbaka till förstasidan