Illustration: Fojab.

Wihlborg och Fojab vann tävling i Lund

Fakta:

Science Village ska utvecklas i syfte att stödja utvecklingen av MAX IV och ESS och deras behov av boende, logistik, service och andra faciliteter. Redan 2016 beräknas 200 anställda och ungefär lika många gästforskare att arbeta inom MAX IV. När ESS har färdigställts kommer cirka 800 fast anställda och cirka 1.300 gästforskare arbeta i de båda forskningsanläggningarna. På sikt beräknas cirka 10.000 personer ha sin arbetsplats inom Science Village.

Visa faktaruta

Startskott för Science Village Scandinavia. Wihlborgs har, tillsammans med Fojab Arkitekter, vunnit markanvisningstävlingen för den första etappen av Science Village Scandinavia. Det handlar om en byggnad som blir fem våningar hög och som ska rymma 6.300 kvm lokaler.

Wihlborgs Fastigheter och fyra andra byggherrar/arkitekter utsågs att delta i tävlingen.

För att utveckla området mellan ESS och MAX IV har Lunds Universitet, Lunds Stad och Region Skåne bildat exploateringsbolaget ”Science Village Scandinavia AB”.

Under slutet av 2014 utlystes en markanvisningstävling för den första etappen av Science Village. Uppgiften bestod i att utforma en ikonbyggnad med en tydlig gestaltning. Byggnaden skall vara en mötesplats och inrymma hotell för forskare, restaurang och utställningar. I en separat byggnad placeras kontor och laboratorium.

Wihlborgs har arbetat tillsammans med FOJAB Arkitekter med chefsarkitekt Greger Dahlström i spetsen och duons gemensamma förslag ”SPACE ” vann.

– Vi på Wihlborgs är så klart väldigt stolta över att vårt bidrag har vunnit och att vi får vara med och utveckla den nya stadsdelen mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, säger Anders Jarl, VD för Wihlborgs Fastigheter AB. Att vi dessutom varit med vid uppförandet av MAX IV-anläggningen, som vi hyr ut till Lunds Universitet från den 1 juni i år, gör också att vi tycker det är extra roligt att få fortsätta utvecklingen av området.

Organisationen och utformningen av ikonbyggnadens utgår från idén om det välkomnande, samlande rummet, som öppnar sig mot de omgivande torgytorna och gaturummen, och som lätt kan förändras efter olika behov. Ett atrium sträcker sig genom husets alla våningar och dagsljuset strömmar ner från takets fribärande och överglasade fackverkskonstruktion, vilken liksom byggnaden i övrigt utförs helt i trä.

– Trä skänker värme åt det stora ljusa rummet, som är lätt att överblicka och orientera sig i, och som skapar förutsättningar för spontana möten, framhåller Greger Dahlström, ansvarig arkitekt.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-10

Illustration: Fojab.
Illustration: Fojab.

Fler Nyheter från förstasidan

Peabs bostadsfiasko nära egna kontoret

Bredvid pendeltågsstation. Stått öde i två år.

Bostäder betyder bra avkastning

Rådgivaren Tango spår att de renodlade bostadsinvesterarna får sällskap av andra aktörer.

Stenhus värvar börs-vd

Tar plats i ledningsgruppen.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Åtal nära mot Balderduo – totalt åtta brottsmisstankar

Åklagaren till FV: ”Stärkt bevisning”. FV listar brottsmisstankarna.

Bildextra: Så blir skybaren i Skanskas skrapa Sthlm 01

28:e våningen. Över 100 meter upp i luften.

NHL-stjärna öppnar restaurang i Rosersport

Öppnar i nyförvärvad fastighet.

OP köper fyra centrala hus

Säljaren avyttrar allt på orten. Läs om fastigheterna som ingår.

Skanska satsar hela 4 miljarder - bolagets största någonsin

25 våningar och 50.300 kvm lokaler.

SBB i affärer för 4,2 miljarder

”Den här affären är den största transaktionen innehållande enbart äldreboenden som gjorts i Norden”.

”Det kommer mycket smarta lösningar”

Valts till ny styrelseordförande. Kommenterar i en FV-intervju framtidens viktigaste utmaningar och möjligheter.

Polisrazzia mot Oscar Properties

Ekobrottsmyndigheten bekräftar. Aktieköp inför storaffär kan ligga bakom. Aktien föll 15 procent. Styrelseordföranden kommenterar för FV.

Vill bygga 7.000 kvm norr om Stockholm

Landmärke i ”chokladland”. Se bilder.

Trophi drar tillbaka bud

Vill inte längre köpa Tre Kronor. Motståndarens drag gör affären omöjlig.

Tillbaka till förstasidan