Illustration: Fojab.

Wihlborg och Fojab vann tävling i Lund

Fakta:

Science Village ska utvecklas i syfte att stödja utvecklingen av MAX IV och ESS och deras behov av boende, logistik, service och andra faciliteter. Redan 2016 beräknas 200 anställda och ungefär lika många gästforskare att arbeta inom MAX IV. När ESS har färdigställts kommer cirka 800 fast anställda och cirka 1.300 gästforskare arbeta i de båda forskningsanläggningarna. På sikt beräknas cirka 10.000 personer ha sin arbetsplats inom Science Village.

Visa faktaruta

Startskott för Science Village Scandinavia. Wihlborgs har, tillsammans med Fojab Arkitekter, vunnit markanvisningstävlingen för den första etappen av Science Village Scandinavia. Det handlar om en byggnad som blir fem våningar hög och som ska rymma 6.300 kvm lokaler.

Wihlborgs Fastigheter och fyra andra byggherrar/arkitekter utsågs att delta i tävlingen.

För att utveckla området mellan ESS och MAX IV har Lunds Universitet, Lunds Stad och Region Skåne bildat exploateringsbolaget ”Science Village Scandinavia AB”.

Under slutet av 2014 utlystes en markanvisningstävling för den första etappen av Science Village. Uppgiften bestod i att utforma en ikonbyggnad med en tydlig gestaltning. Byggnaden skall vara en mötesplats och inrymma hotell för forskare, restaurang och utställningar. I en separat byggnad placeras kontor och laboratorium.

Wihlborgs har arbetat tillsammans med FOJAB Arkitekter med chefsarkitekt Greger Dahlström i spetsen och duons gemensamma förslag ”SPACE ” vann.

– Vi på Wihlborgs är så klart väldigt stolta över att vårt bidrag har vunnit och att vi får vara med och utveckla den nya stadsdelen mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, säger Anders Jarl, VD för Wihlborgs Fastigheter AB. Att vi dessutom varit med vid uppförandet av MAX IV-anläggningen, som vi hyr ut till Lunds Universitet från den 1 juni i år, gör också att vi tycker det är extra roligt att få fortsätta utvecklingen av området.

Organisationen och utformningen av ikonbyggnadens utgår från idén om det välkomnande, samlande rummet, som öppnar sig mot de omgivande torgytorna och gaturummen, och som lätt kan förändras efter olika behov. Ett atrium sträcker sig genom husets alla våningar och dagsljuset strömmar ner från takets fribärande och överglasade fackverkskonstruktion, vilken liksom byggnaden i övrigt utförs helt i trä.

– Trä skänker värme åt det stora ljusa rummet, som är lätt att överblicka och orientera sig i, och som skapar förutsättningar för spontana möten, framhåller Greger Dahlström, ansvarig arkitekt.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-10

Illustration: Fojab.
Illustration: Fojab.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan