Victoria Park gör storaffär med Tornet

Köper för 1051 miljoner och genomför nyemission. Victoria Park har ingått avtal med Fastighets AB Tornet om förvärv av Tornets samtliga bostadsfastigheter i Kristianstad och Stockholm till ett underliggande fastighetsvärde om 1 051 miljoner.

De förvärvade fastigheterna har en uthyrbar area om cirka 105 000 kvm och innefattar totalt 1 337 lägenheter. Hyresvärdet bedöms uppgå till 114 miljoner varav Kristianstad utgör 53 procent och Stockholm utgör 47 procent. Den initiala direktavkastningen bedöms uppgå till cirka 5,5 procent.

Genom affären ökar Victoria Parks fastighetsvärde från 1,7 miljarder till 2,8 miljarder och hyresvärdet från 227 miljoner till 341 miljoner. Den uthyrbara arean ökar från 261 000 kvm till 366 000 kvm och antalet lägenheter från 3 200 till 4 537 stycken.

Finansiering av förvärvet sker genom nya fastighetskrediter om cirka 800 miljoner, för vilka kreditbeslut erhållits, och genom en företrädesemission av stamaktier om cirka 200 miljoner.

Catella har företrätt Victoria Park vid genomförandet av affären. Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare i samband med nyemissionen och Fredersen Advokatbyrå är legal rådgivare.

Av företrädesemissionens belopp om 200 miljoner har aktieägare i Victoria Park, vilka tillsammans representerar 71 procent av kapitalet, förbundit sig att teckna aktier för totalt 109 miljoner. Därutöver har garantiåtaganden om 78 miljoner erhållits. Tecknings- och garantiåtaganden uppgår således till totalt 187 miljoner.

– Genom affären får vi en etablering även på Stockholmsmarknaden och dessutom växer volymen på beståndet kreftigt vilket är väsentligt för vår förvaltningsekonomi, säger Victoria Parks VD Peter Strand till Fastighetsvärlden.

Ägare till Tornet är Peab och Fabege som tidigare sålt in bostadshus dit för att renodla sina egna verksamheter.

Victoria Park håller också öppet för ytterligare en kapitalinjektion till bolaget genom den övertilldelningsoption som finns i form av en riktad emission av stamaktier om cirka 200 miljoner. Övertilldelningsoptionen kan komma att utnyttjas, helt eller delvis, för det fall övertecknings-graden i företrädesemissionen och således intresset för att delta nyemissionen, enligt styrelsens bedömning, motiverar detta.

Om övertilldelningsoptionen utnyttjas  ger det Victoria Park förutsättningar att genomföra ytterligare förvärv samt möjliggöra förstärkning av den institutionella investerarbasen och en ökad ägarspridning bland allmänheten. Emissionen riktas således till såväl institutionella investerare som allmänheten i Sverige, inklusive Victoria Parks aktieägare.

Fastighetsvärlden Idag 2013-12-19

Fler Nyheter från förstasidan

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Tillbaka till förstasidan