Victoria Park gör storaffär med Tornet

Köper för 1051 miljoner och genomför nyemission. Victoria Park har ingått avtal med Fastighets AB Tornet om förvärv av Tornets samtliga bostadsfastigheter i Kristianstad och Stockholm till ett underliggande fastighetsvärde om 1 051 miljoner.

De förvärvade fastigheterna har en uthyrbar area om cirka 105 000 kvm och innefattar totalt 1 337 lägenheter. Hyresvärdet bedöms uppgå till 114 miljoner varav Kristianstad utgör 53 procent och Stockholm utgör 47 procent. Den initiala direktavkastningen bedöms uppgå till cirka 5,5 procent.

Genom affären ökar Victoria Parks fastighetsvärde från 1,7 miljarder till 2,8 miljarder och hyresvärdet från 227 miljoner till 341 miljoner. Den uthyrbara arean ökar från 261 000 kvm till 366 000 kvm och antalet lägenheter från 3 200 till 4 537 stycken.

Finansiering av förvärvet sker genom nya fastighetskrediter om cirka 800 miljoner, för vilka kreditbeslut erhållits, och genom en företrädesemission av stamaktier om cirka 200 miljoner.

Catella har företrätt Victoria Park vid genomförandet av affären. Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare i samband med nyemissionen och Fredersen Advokatbyrå är legal rådgivare.

Av företrädesemissionens belopp om 200 miljoner har aktieägare i Victoria Park, vilka tillsammans representerar 71 procent av kapitalet, förbundit sig att teckna aktier för totalt 109 miljoner. Därutöver har garantiåtaganden om 78 miljoner erhållits. Tecknings- och garantiåtaganden uppgår således till totalt 187 miljoner.

– Genom affären får vi en etablering även på Stockholmsmarknaden och dessutom växer volymen på beståndet kreftigt vilket är väsentligt för vår förvaltningsekonomi, säger Victoria Parks VD Peter Strand till Fastighetsvärlden.

Ägare till Tornet är Peab och Fabege som tidigare sålt in bostadshus dit för att renodla sina egna verksamheter.

Victoria Park håller också öppet för ytterligare en kapitalinjektion till bolaget genom den övertilldelningsoption som finns i form av en riktad emission av stamaktier om cirka 200 miljoner. Övertilldelningsoptionen kan komma att utnyttjas, helt eller delvis, för det fall övertecknings-graden i företrädesemissionen och således intresset för att delta nyemissionen, enligt styrelsens bedömning, motiverar detta.

Om övertilldelningsoptionen utnyttjas  ger det Victoria Park förutsättningar att genomföra ytterligare förvärv samt möjliggöra förstärkning av den institutionella investerarbasen och en ökad ägarspridning bland allmänheten. Emissionen riktas således till såväl institutionella investerare som allmänheten i Sverige, inklusive Victoria Parks aktieägare.

Fastighetsvärlden Idag 2013-12-19

Fler Nyheter från förstasidan

Stänger butik mitt på Kungsgatan

Tillhör de som expanderat absolut snabbaste i hela Sverige.

Pembroke, Mästerhuset.

Restaurangsatsning om hela 1.250 kvm – mitt i city

Om satsningen: ”Kan vara världsunik.”

Podcasten med fokus på SBB:s möjliga game-changer

Det artonde avsnittet av fastighetsbranschens hyllade podd.

Utnämner fem till partners

Joakim Arvius motiverar.

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Tillbaka till förstasidan