Galleria Boulevard i centrala Kristianstad. Foto: Steen & Ström

ABK har lagt bud på fiaskot Galleria Boulevard

Det kommunala bostadsbolaget AB Kristianstadsbyggen har lagt ett anbud om att köpa Galleria Boulevard från Steen & Ström. Går affären igenom äger Steen & Ström endast fyra köpcentrum i Sverige.

Annons

Galleria Boulevard innehåller en total uthyrbar yta om 20.900 kvm och ligger mitt i Kristianstad.

Enligt uppgift ska ABK ha lämnat anbudet till Steen & Ström, som äger Galleria Boulevard. Orsaken ska vara att kommunen/ABK får rådighet över hela byggnaden, som ju inte har blivit den succé. Fv saknar uppgift om budets storlek.

Gallerian har länge varit omtalade för hög vakansgrad, som uppkommit på grund av en allt för stor satsning i flera plan samtidigt som handeln vek och även det externa området C4 Shopping, ägt av Eurocommercial, etablerades. Varken ABK eller Steen & Ström vill för Fastighetsvärlden uppge aktuell vakansgrad.

– Ett köp av gallerian skapar spännande möjligheter. Vi har från den politiska ledningen uppmuntrat ABK att hitta lösningar som underlättar utvecklingsarbetet för en mer levande stadskärna. Det här är ett stort och viktigt steg i det arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) i ett pressmeddelande.

Kristianstads kommun och Steen & Ström har tidigare varit överens om att kommunen köper gallerians senast tillkomna del, Kvarter C, som stått tom sedan den blev färdigbyggd 2015. Prislappen då landade på strax över 60 miljoner kronor.

AB Kristianstadsbyggen, ABK, är närmaste granne med Galleria Boulevard på andra sidan Östra Boulevarden och har nu lagt anbud på fastigheten mittemot.

Beslut om försäljning väntas i början av december. Båda parter strävar efter att kunna genomföra affären före årsskiftet.

– Vi ser en potential i fastigheten. Vi är övertygade om att vi som lokal fastighetsägare tillsammans med kommunen har stora möjligheter att skapa något som verkligen blir en tillgång för våra kommuninvånare och besökare i ett långsiktigt perspektiv, säger Christer Nilsson (M), ordförande i ABK.

Galleria Boulevard öppnade 2013 mitt i Kristianstad. I dag finns 23 aktiva verksamheter i byggnaden. Förutom butiker, biograf, gym, caféer och restauranger ingår drygt 1.000 parkeringsplatser. Kristianstads kommun köpte 2021 den södra delen av galleriabyggnaden. Om affären nu går genom innebär det att Kristianstads kommunkoncern får full rådighet över hela byggnaden.

– Vi kan tyvärr inte säga så mycket om detaljer eller framtidsplaner i det här skedet, när förhandlingar fortfarande pågår. Frågor som riskerar att påverka processen kan diskuteras öppet först när en affär är klar, säger Camilla Palm.

I Sverige äger Steen & Ström även stora Emporia i Malmö, Allum i Partille, Kupolen i Borlänge, Marieberg utanför Örebro.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan