Steen & Ström säljer fiaskodel av Boulevard

Steen & Ströms miljardsatsning på Galleria Boulevard har blivit en mardröm för bolaget. Stora butikslokaler har stått tomställda länge. Nu avyttrar bolaget en nybyggd del till kommunen som planerar för en gymnasieskola.

Kristianstad kommun är överens med Steen & Ström om att förvärva etapp C av Galleria Boulevard, alltså den del av byggnaden som vetter mot Hästtorget. Byggnaden är färdigställd sedan flera år men är helt oinredd efter att Steen & Ström inte lyckats hitta hyresgäster. Totalt rör det sig om 15 000 kvm inklusive en byggrätt, varav delar kan vara bostäder.

Priset är 60,5 miljoner. Affären gäller del av fastigheten Domus 2. Köpeskillingen för den existerande byggnaden är 23 miljoner och för byggrätten 37,5 miljoner kronor.

Kommunen planerar för en gymnasieskola i lokalerna.

– Det här är en ekonomiskt fördelaktig affär för kommunen. Vi går in och gör köpet för att kommunen och centrum har behov av att det händer någonting i C-delen som skapar liv och rörelse. Här finns möjligheter att utveckla gymnasieskolan, men det kan också rymmas annat som passar in i det fina läget vid Hästtorget, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Steen & Ströms miljardsatsning Galleria Boulevard har aldrig lyft. Den har länge omtalats som Sveriges största köpcentrumfiasko det senaste decenniet vid siden av Malmö Entré och Burlöv Center, även de båda i Skåne och båda har ”fyndköpts” av Trianon.

Steen & Ströms satsning har hela tiden innehållit stora mängder omställda lokaler. Konkurrensen har varit tuff från externa satsningar som nya C4 (som numera ägs av Eurocommercial) och från Härlövs handelsområde (där Svenska Handelsfastigheter framgångsrikt expanderat).

Etapp ett av den nya citygallerian Galleria Boulevard öppnade i oktober 2013. Ett och ett halvt år senare öppnade etapp två.

Steen & Ström har tidigare uppgett att investeringen beräknas till drygt en miljard kronor.

I dag finns 20 butiker i köpcentrumet, i stället för 70 som det planerades för, uppger Market.

Steen & Ström köpte den aktuella fastigheten Domus 1 sommaren 2011. Sålde gjorde Kristianstad-Blekinge Konsumentförening, KBK.

Utöver Galleria Boulevard äger Steen & Ström följande köpcentrum i Sverige: Emporia i Malmö, Allum i Partille, Kupolen i Borlänge och Marieberg Galleria i Örebro.

Steen & Ström ägs sedan 2008 av franska Klépierre och nederländska pensionsfonden APG där ägardelarna är 56 respektive 44 procent. Sålde då gjorde norska Canica. Priset var 26 miljarder kronor, vilket då var nära skamgränsen – enligt vad säljaren vid tillfället sade till Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Stor uthyrning på plats i Skärholmen

Bygger om handel till kontor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Tillbaka till förstasidan