Sålt för 26 miljarder – ”Nära skamgränsen”

Kampen om Steen & Ström vanns av det franska köpcentrumbolaget Klépierre tillsammans med den holländska pensionsfonden ABP Pension Fund. Köpeskillingen blev cirka 26 miljarder kronor och säljare var Canica.

Det blev det franska köpcentrumbolaget Klépierre (som kontrolleras av storbanken BNP Paribas SA) som tillsammans med holländska pensionsfonden ABP Pension Fund vann den svaga kampen om köpcentrumbolaget Steen & Ström. Prislappen blev cirka 26 miljarder kronor (21,9 miljarder norska kronor). Säljare är Canica som ägs av miljardären Stein Erik Hagen. I mitten av maj berättade en ledande person inom Canica att man hoppades på över 30 miljarder svenska kronor.
– Vi är nöjda med affären. Det är en bra nivå med tanke på hur marknaden har utvecklat sig. Hade vi sålt för ett år sedan hade vi troligen fått 20 procent mer. Nu är det nära skamgränsen, säger Stein Erik Hagens närmaste medarbetare Peter A Ruzicka till Fastighetsvärlden Idag.
Priset är en-två miljarder under vad nivåerna för de indikativa buden uppgavs vara.
Endast någon vecka innan affären offentliggjordes berättade Hagen i norsk media att eventuellt kommer endast delar av bolaget att säljas. Men så blev nu inte fallet. Ruzicka berättar för Fastighetsvärlden Idag att direktavkastningen är 5,4 procent.
Steen & Strom innehåller 30 köpcentrum (18 i Norge, 9 i Sverige och 3 i Danmark) och den uthyrningsbara ytan är 780000 kvadratmeter. Vakansgraden är 3,6 procent. Bolaget innehar även en mycket omfattande projektportfölj som den nya ägaren har som målsättning att fullfölja. Steen & Ströms nuvarande ledning ska kvarstå. Det franska Parisnoterade Klépierre står för 56,1 procent av förvärvet och ABP, Europas största pensionsfond, 43,9 procent. Klépierre är, efter Unibail-Rodamco, Europas näst största ägare av köpcentrum.
Fastighetsvärlden Idag    2008-08-04

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan