URW vill sälja för hela 40 mdr – i mål med hälften

Jätten Unibail-Rodamco-Westfield har tidigare satt som mål att sälja fastigheter för 40 miljarder kronor. Nu är jättebolaget i mål med nästan hälften. Bolaget ser nu allt mer positivt på framtiden efter att ha pressats ekonomiskt under pandemin.

Bolaget uppger att man har sålt, eller har överenskommelser om avyttringar, för totalt cirka 17 miljarder. Främst är det kontorsfastigheter i Paris som sålts. Även i Sverige har en mindre försäljning ägt rum, en kontorsfastighet i Täby. Utöver det har bland annat köpcentret Aupark i Bratislava, Slovakien, och 45 procent av aktierna i jättelika Shopping City Süd i Wien – som är ett av Europas största köpcentrum – avyttrats.

Målet är att avyttringarna ska vara klara i slutet av 2022. Fastighetsvärlden saknar uppgift om vilka tillgångar som ska säljas, men vi har tidigare berättat att det inte är otänkbart att Solna centrum kan avyttras.

I URW:s halvårsrapport framgår att bolagets handelsplatser i snitt varit stängda 68 dagar under första halvåret i år på grund av pandemin. Motsvarande siffra ifjol var 67. De ekonomiska siffrorna är blir allt bättre och bolaget ser läget som ”stabilt”.

Jättebolaget konstaterar att bolagets tillgångar i Sverige har varit öppna hela tiden liksom några i delar av Spanien.

Vakansgraden är 8,9 procent. Hyresintäkterna för första halvåret minskade med 25 procent när det gäller butikslokaler. För kontorslokaler är minskningen lika stor, men där beror det på att beståndet blivit mindre efter försäljningar. Det jämförbara beståndet visa ett hyrestapp på en procent.

URW:s fastighetsportfölj värderas till cirka 55 miljarder euro. Det är ner 2,4 procent i värdering på jämförbart bestånd, enligt halvårsvärderingen. Av portföljden utgörs 47,3 miljarder av handelsfastigheter, motsvarande 85 procent.

Köpcentrumen i Norden värderas till 3.053 miljoner euro (2.992). Yielden uppges till 4,2 procent (4,1), näst lägst i beståndet efter USA. Kontorsbeståndet (och övrigt) i Norden värderas till 163 miljoner euro (179).

URW:s fastigheter finns i bland annat Frankrike, Spanien, Nederländerna, USA, Storbritannien, Österrike, Tyskland, Tjeckien, Polen, Slovakien, Italien, Sverige och Danmark.

Bolaget genomför få större projekt just nu efter att ha avslutat det stora projektet Mall of Neterlands. Bolaget är dock igång med ett jätteprojekt i Hafen City i Hamburg, se nedan.

I Norden äger URW fem tillgångar, varav fyra i Sverige: Westfield Mall of Scandinavia i Solna, Täby Centrum, Nacka Forum och Solna Centrum. I Danmark äger bolaget Fisketorvet.

URW:s megaprojekt Westfield Hamburg-Überseequartier.
Så här såg projektet i Hafen City i Hamburg ut i slutet av juli 2021. Foto: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Tillbaka till förstasidan