Solna centrum. Foto: URW

U-R-W öppnar för avyttra ”lilla” Solna Centrum

Solna centrum är en av jätten Unibail-Rodamco-Westfields minsta tillgångar. Nu kan det vara aktuellt att sälja – även om bolaget ser flera utvecklingsmöjligheter, enligt uppgifter till Fastighetsvärlden.

Annons

Solna Centrum innehåller 34.000 kvm lokaler, vilket är väldigt lite jämfört med de övriga jättefastigheter som finns i giganten Unibail-Rodamco-Westfields globala bestånd. Bolaget har länge hållit hårt i anläggningen, men det är inte länge självklart att det är en långsiktig tillgång inom bolaget.

– För oss är det en inte en dry asset. Det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter där. Men enligt nya direktiv ska vi se över vilka som är våra core assets och fokusera ännu mer på dessa, som exempelvis Westfield Mall of Scandinavia och Täby centrum, säger Lars-Åke Tollemark, senior advisor på Unibail-Rodamco-Westfield Nordics, till Fastighetsvärlden.

Tollemark konstaterar att Solna Centrum är en av de minsta av de nästan 100 centrum som bolaget äger.

De första åren efter att närbelägna Westfield Mall of Scandinavia invigdes för fem år sedan var riktigt tuffa för Solna centrum – som ligger endast 1,6 km därifrån. Många butikskedjor lämnade för att undvika dubbeletableringar och andra försvann av den allmänna nedgången. Men efter diverse investeringar och påfyllnad av butikskoncept som passar närområdet är det numera åter ett populärt och välfungerade stadsdelscentrum.

U-R-W har tidigare avyttrat delar av fastigheten som inte har med shopping att göra. 2010 sålde bolaget hotelldelen (med Park Inn by Radisson som hyresgäst) till Pandox (som 2014 i sin tur sålde fastigheten vidare till Balder i en paketaffär). 2016 sålde U-R-W byggrätter vid garage- och parkeringsdelen delen längs Solnavägen till Besqab som planera att utveckla 380 bostäder. Byggstart för bostadsprojektet sker under andra kvartalet 2021, se bilder här.

I centrumkvarteret finns även stadshuset och den fastigheten, liksom delen med biblioteket, ägs av Solna stad. U-R-W har tidigare sålt en bostadsdel till en bostadsrättsförening och har möjlighet att sälja ytterligare tre.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartläggning: Bolagen som vågat börja bygga

FV listar bolagen som satt spaden i backen för nya projekt. ✓ 80 projekt. 9.600 bostäder

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Tillbaka till förstasidan