Efter miljardköpen: ”Sverige är väldigt viktigt för oss”

Finländare utmanar Kamprad om kungakronan i Kungens kurva. Genom Varmas köp av Heron city i Kungens kurva ökar det finska pensionsförsäkringsbolaget sina placeringar i området. 2015 var bolaget en av investerarna som köpte stora Skärholmens centrum.

Via olika JV:n äger bolaget därmed 50.000 kvm respektive 100.000 kvm uthyrbar yta i Kungens kurva-området – endast 850 meter ifrån varandra.

– Vi ser inte på de båda som konkurrenter. Vi känner till området väl och känner av den positiva utvecklingen. Skärholmen Centrum erbjuder mycket mode och småbutiker som i ett vanligt köpcentrum, medan Heron city utöver handel även erbjuder bland annat bio och bowling, säger Ilkka Tomperi, direktör med ansvar för Varmas fastighetsplaceringar, till Fastighetsvärlden.

Enligt Fastighetsvärldens uppgifter förvärvades Skärholmens Centrum för 3,5 miljarder kronor (läs mer här) och Heron city köptes för 930 miljoner kronor (läs mer här). Hur stor ägarandel som är Varmas är hemligt, men det rör sig om minoritetsdelar eftersom Varma enligt bestämmelser måste äga mindre än 50 procent.

– Kungens kurva-området kommer att bli allt mer attraktivt när Förbifarten står klar, men även när den nya gång- och cykelbron står klar, vilket bidrar till bättre förbindelser från Heron city till tunnelbanan i Skärholmen, säger Tomperi.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Niam under en längre tid, via olika försäljningsprocesser, försökt att avyttra Heron city.

– Jag har haft fastigheten på mitt bord flera gånger. Nu kändes tajming rätt. Dessutom har vi bra samarbetspartners med oss, och det är viktigt för Varma.

Hur ser ni på att Ikea planerar att bygga ett nytt varuhus och bygga ut sitt köpcentrum i närheten?

– Det viktigaste är att hela handelsområdet är attraktivt, och det händer mycket positivt i området. Vi ser Ikeas satsning som mer positivt än negativt.

Ikea planerar enligt Fastighetsvärldens avslöjande i november 2014 (läs mer här) att bygga ett nytt varuhus i Kungens kurva och det intilliggande köpcentret går byggas ut med en etapp – det skulle ge 97.000 kvm handelsyta. Mot cirka 150.000 kvm som är under Varmas intresse i området.

Varma hade vid halvårsskiftet totalt 3.855 miljoner euro i fastighetsplaceringar, varav 701 miljoner euro via fonder. Fastighetsplaceringarna utomlands har under de senaste åren ökat och den finska andelen därmed minskat till 85 procent. Förutom i Sverige finns större JV-köp även i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

– Sverige är väldigt viktigt för Varma när det gäller fastigheter, och då speciellt Stockholm. Men Stockholms fastighetsmarknad är tajt och het, vilket gör det svårt för oss att hitta vettiga affärer. Konkurrensen är stor, inte minst från aggressiva lokala aktörer. Men det sistnämnda innebär ju även att det finns en stark tilltro. Stockholm kan på sikt bli vår viktigaste fastighetsmarknad efter Helsingfors- och Tammerforsområdet.

Varmas Sverigespecifika fastighetsplaceringar är ännu fyra till antalet efter att bolaget 2014 gick in som delägare i Aros Bostad III. Sedan hösten 2015 äger Varma bolaget Serena Properties tillsammans med Ratos och Redito. Men där finns ännu endast finska handelsfastigheter.

– Serena tittar aktivt på handelsfastigheter även i Sverige som skulle passa in i det bolaget, säger Ilkka Tomperi.

Vidare har Varma exponering till Sverige via Capmans nordisk fond där det finns även kontorsfastigheter.

På aktiesidan när det gäller fastighetssidan är Varma stor ägare i Atrium Ljungberg sedan länge, och bolaget äger även större mängder aktier i Hufvudstaden och Balder.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-07 

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan