Skiljeman ska avgöra hyrorna i Stockholm

Fastighetsägarna i Stockholm yrkade på 12 procent i hyreshöjning för 2024 års hyreshöjning. Efter tre månaders förhandlingar står Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ännu för långt ifrån varandra och nu vill Fastighetsägarna att en skiljeman ska utses.

Annons

Så fungerar tvistelösningen

• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.

Visa faktaruta

Fastighetsägarna Stockholm har vänt sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd för att avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i elva Stockholmskommuner. Hyresförhandlingarna i dessa kommuner inleddes i september, men efter tre månaders förhandlingar står parterna fortfarande långt från varandra. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran.

Förhandlingarna om 2024 års hyresjustering har förts utifrån den modell som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen har enats om. Modellen baseras på kostnadsutvecklingen under de senaste tre åren för att minska risken för att höga kostnader under enskilda år ska få allt för stort genomslag på hyresjusteringen. Bara under det senaste året har kostnaderna för hyresvärdarna ökat med 25-30 procent. Med modellen justeras den nivån ned till cirka 14 procent.

– För att komma framåt i förhandlingarna valde vi att lägga oss lägre, på 12 procent, i våra yrkanden. Det skulle ge en hyreshöjning på cirka 700 kronor för en vanlig trerummare. För de som i stället äger sitt boende handlar motsvarande ökning i många fall om 10.000 kronor eller mer i månaden. På hyresmarknaden är det i stället hyresvärden som får ta större delen av kostnadsökningarna, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Trots att Hyresgästföreningen i stort delar Fastighetsägarnas syn på kostnadsutvecklingen, hamnade organisationens ingångsbud runt 3 procent i stockholmsregionen. I de förhandlingar som bedrevs under hösten lyckades inte parterna närma sig varandra på ett konstruktivt sätt. Precis som tidigare har skett i Stockholms stad, väljer Fastighetsägarna därför att använda sig av den nya lagstiftningen, som gör det möjligt att låta en skiljeman avgöra hur mycket hyrorna ska höjas, i ytterligare elva kommuner i Stockholms län. De elva kommunerna är Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Sigtuna – Märsta, Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Södertälje och Norrtälje.

– Att vi nu tvingas använda skiljeförfarandet är beklagligt eftersom det är tänkt som en sista utväg. Motpartens agerande kommer sannolikt att leda till att många förhandlingar i landet kommer att avgöras av en skiljeman. Det ser ungefär likadant ut på den allmännyttiga sidan, säger Nathalie Brard.

Nathalie Brard beklagar att parterna nu tvingas låta en skiljeman avgöra hur mycket hyrorna ska justeras. Förutom att det sannolikt kommer att leda till retroaktiva hyresjusteringar, innebär förfarandet också stora kostnader för parterna. Det hade kunnat undvikas om motparten hade haft en större förståelse för att det måste finnas en koppling mellan utvecklingen av intäkterna och kostnaderna om det ska vara möjligt att långsiktigt förvalta hyresrätter på ett seriöst sätt.

–Med Hyresgästföreningens syn på hyresutvecklingen kommer det i princip att vara omöjligt att vända den kraftiga nedgången vi nu ser i nyproduktionen, säger Nathalie Brard.

Hyresnämnden ska nu skyndsamt utse en skiljeman. När skiljemannen är utsedd ska tvisten avgöras inom sex veckor. Därefter ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan