Hyresförhandlingarna med Stockholms allmännyttiga bostadsbolag har strandat. Nu ligger avgörandet hos en oberoende skiljedomare. Beslut väntas komma i slutet av veckan, eller i början av nästa.
Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder har inte kunnat komma överens med Hyresgästföreningen. De tre bolagen hade ett första yrkande på en hyreshöjning på 9,5 procent. Sista budet var 8,7 procent, något som Hyresgästföreningen inte accepterade. Bostadsbolagen valde att lämna förhandlingarna och hänskjuta frågan till parternas gemensamma tvistlösningsorgan Hyresmarknadskommittén, HMK.
I mitten av januari kom besked från HMK att parterna skulle återuppta förhandlingarna som berör sammanlagt cirka 77.000 lägenheter i Stockholm. Men det gick alltså inte vägen. Och nu ligger det på en oberoende skiljedomare att besluta.
– Det händer några gånger per år att det går till en skiljedomare. Haninge Bostäder har gått samma väg. De gick in samtidigt förra veckan. Det här kan gå åt vilket håll som – det skulle kunna bli 8,7 procent men det skulle också kunna bli 4 procent, säger Jonas Carlsson, vice regionordförande i Stockholm och ansvarig för förhandlingarna i Stockholm.
När beslut kommer från skiljedomaren är parterna skyldiga att följa det.
Årets förhandlingar utgår från en trepartsöverenskommelse mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen. Den innebär att parterna förhåller sig till samma ekonomiska faktorer, det kan handla om lokala variabler som elkostnader och nationella sådana som BNP och räntor.
– Det var ju första vändan som vi var inne i det nya förhandlingssystemet och testade skarpt. Det är olyckligt att det hamnar i samma veva som kostnaderna skenar. Det var mycket som blev rörigt, exempelvis har man tolkat hur man räknar på räntor på olika sätt, säger Jonas Carlsson.
Tidigare har Balder och Wallenstam kommit överens med Hyresgästföreningen om genomsnittliga hyreshöjningar på 3,25 procent respektive 2,5 procent. Inget av bolagen är med i trepartsöverenskommelsen.