Första avtalet för 08-allmännytta klart – höjs 3,6%

Hyresgästföreningen och Upplands-Brohus har enats om en ny hyresöverenskommelse för drygt 2.100 lägenheter. Från och med 1 februari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen 3,6 procent. Det är långt under vad flera allmännyttor yrkat.

Annons

Överenskommelsen är den första med ett allmännyttigt bostadsbolag i region Stockholm, efter att de första större överenskommelserna tecknats med privata hyresvärdar, bland annat Balder och Wallenstam.

Efter en höst med historiskt höga yrkanden, där flera allmännyttor valt att stranda förhandlingarna, hoppas Hyresgästföreningen att fler bolag nu tar ansvar för en mer sansad hyreshöjning.

Upplands-Brohus, som det senaste året haft bland de högsta taxeökningarna i länet kombinerat med låga hyreshöjningar yrkade initialt på 8,1 procent.

Nu landade parterna i en genomsnittlig hyreshöjning på 3,6 procent från 1 februari 2023. Det framflyttade datumet i februari gör att hyresgästerna slipper en retroaktiv hyreshöjning och det innebär att den genomsnittliga höjningen räknat på helår blir 3,3 procent.

– Vi stod inledningsvis långt från varandra, men är glada över att vi nu tillsammans med den första allmännyttan i Stockholm kunnat landa i en konstruktiv lösning och detta inom ett tidsspann som inte drabbar hyresgästerna retroaktivt, säger Sofia Kloo, förhandlingschef Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Lägenheter med högre hyror får en lägre procentuell höjning, medan lägenheter med lägre hyror får något högre. Om hyresgästen själv bekostar värme och/eller vatten blir också procentsatsen något lägre. Utöver den procentuella hyreshöjningen tillkommer ett tillfälligt påslag, ett så kallat kristillägg, på 122 kronor i maximalt 11 månader.

Överenskommelsen är den första med ett allmännyttigt bostadsbolag i region Stockholm, efter att de första större överenskommelserna tecknats med privata hyresvärdar. Hyresgästföreningen tror att denna överenskommelse kan öppna upp för fler konstruktiva förhandlingar med allmännyttiga bostadsbolag i regionen.

– Det är oerhört skönt att vi nu är klara med den första allmännyttan. Jag är glad att det finns bolag som vågar gå först och jag vet att det finns fler som är intresserade av att komma framåt nu, säger Jonas Carlsson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan