Hyresgästföreningen och Balder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 3.000 lägenheter i Stockholm. Från och med 1 januari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen 3,25 procent.
Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag lagt historiskt höga yrkanden, fler på runt 10 procent.
Efter förhandlingar blev det klart att Hyresgästföreningen och Balder nått en överenskommelse om hyror för 2023. Det är cirka 3.000 lägenheter fördelade på tolv kommuner i Stockholm som berörs av denna överenskommelse.
Fastighetsägarna Stockholm kritiserar Balders avtal. Fastighetsägarna vill ha 9,5 procent i hyresökning.
Överenskommelsen mellan Balder och Hyresgästföreningen innebär en genomsnittlig hyreshöjning på 3,25 procent från 1 januari 2023. Lägenheter med kallhyra samt de högsta hyrorna får lägre procentuella hyreshöjningar, medan de med lägre hyror får högre. Utöver det tillkommer en tillfällig höjning på 110 kronor i månaden under som mest tolv månader. Den tillfälliga höjningen är ett kristillägg för att hantera den nuvarande prisrusningen. Nyproducerade lägenheter får lägre höjningar och inget kristillägg. Räknas de in i genomsnittet så blir det lägre än 3,25 procent.
– En höjning på 3,25 procent blir tung att bära för hyresgäster. Samtidigt är samhällsläget speciellt och den här överenskommelsen visar att Hyresgästföreningen och hyresvärdar kan arbeta tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar där båda parter tar sitt ansvar i en svår tid, säger Jonas Carlsson, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Årets förhandlingar präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge.
– De hyresöverenskommelser som tecknas nu kan komma att påverka hela samhällsekonomin. Konsekvenserna kan bli ödesdigra om hyreshöjningarna blir så höga som 9–10% som många fastighetsägare yrkat, säger Jonas Carlsson, vice regionordförande Hyresgästföreningen region Stockholm
– Under hyresförhandlingarna med Balder har båda parter fokuserat på att hitta möjligheter att komma överens. Kristillägget är en speciell konstruktion, men det behövs just kreativa lösningar i det här läget, säger Sanna Kolk, förhandlare Hyresgästföreningen region Stockholm