The Eight Washington I Bellevue, USA.

Skanska hyr ut 35.000 kvm kontor

Skanska har tecknat ett långt hyresavtal för cirka 48.900 kvm i kontorsbyggnaden The Eight i Bellevue, i Seattle-området, i staten Washington, USA, varav 14.150 kvm utgör parkeringsplatser. Med detta kontrakt är 72 procent av ytorna nu uthyrda och det gör det till den största uthyrningen någonsin för bolaget.

Annons

Hyresgästen förväntas tillträda lokalerna i början av 2025.

The Eight, som är beläget i centrala Bellevue, i korsningen mellan Northeast 8th Street och 108th Avenue Northeast, är Skanskas enskilt största kontorsinvestering någonsin. Det 67.800 kvadratmeter stora kontorshuset inkluderar fyra plan med parkeringsplatser för hyresgästerna.

Projektet har uppnått WiredScore Platinum och Salmon-Safe-certiferingar och aspirerar på LEED Platinum-, Fitwel- och SmartScore-certifieringar. Byggnaden är utvecklad och uppförs av Skanska med beräknat färdigställande under 2024.

The Eight är Skanskas sjätte utvecklingsprojekt i Seattle-området i nordvästra USA, och det andra projektet i Bellevue sedan starten av den kommersiella utvecklingsverksamheten i delstaten Washington under 2011.

Bellevue har 150.000 invånare och ligger drygt en mil öster om Seattle. Staden hamnat ofta i topp i amerikanska undersökningar om var det är bäst att bo och att starta företag. Det var här Jeff Bezos startade Amazon 1994 – i sitt garage vid sin bostadsfastighet vid Lake Washington. Den bostadsfastigheten har för övrigt i dagarna lagts ut till försäljning av nuvarande ägare, för 2,3 miljoner dollar. Byggnaden genomgick en större renovering 2001, efter att Bezos flyttat ut, och har till stora delar förändrats – och det gäller även garaget. Huvudkontoret höll bara till i går eget i några månader. Därefter gick flytten till centrala Seattle.

Största arbetsgivare i Bellevue är Microsoft och T-Mobile, med Amazon numera på tredje plats (bolaget har under de senaste åren återvänt med etableringar).

Uthyrningen av Skanska i Bellevue är rejäl, men Fastighetsvärlden har tidigare berättat om ännu större kontorsuthyrningar av Skanska. Sommaren 2020 hyrde bolaget ut hela 47.000 kvm i kontorsskrapan Generation Park Y i Warszawa.

Bland Skanskas tidigare större kontorsuthyrningar finns 30.000 kvm till PwC i Boston, 23.000 kvm till PTC i samma stad, 26.500 kvm till Waste Management i Houston, 20.000 kvm till Bank of America i samma Texasstad. I Seattle har Skanska hyrt ut 20.000 kvm kontorsyta till rekryteringsfirman Indeed.

På den svenska topplistan kan Fastighetsvärlden bland annat nämna förhyrningarna på Kungsholmen till Skandia om 30.000 kvm (2007) och till Nordea om 24.000 kvm (2012).

The Eight Washington.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan