Skanska investerar hela 4 mdr i nytt höghus i Seattle

Skanska investerar hela 4,0 miljarder kronor, i The Eight, ett nytt kontorsutvecklingsprojekt i Bellevue, Seattle, i nordvästra USA. Det är Skanskas, sett till ekonomisk investering, största kontorsprojekt någonsin.

Claes Larsson.
Visa faktaruta

Skanska kommer att utveckla och bygga ett 25 våningar högt kontorshus i Bellevue i Seattle, med en yta på 50.300 kvadratmeter. Bellevue är en större förort till Seattle och ligger på andra sidan av Washingtonsjön.

Näringslivet i området glöder, trots pandemin. Microsoft, Facebook, Amazon och flera andra storföretag har hyrt allt större lokaler i samband med expansion.

Skanska startar sitt storbygge på kalkylerad spekulation, helt utan några klara hyresgäster:

– I närområdet är vakansgraden endast 1 procent i det bestånd som håller någorlunda kvalitet. De stora nyproduktionsprojekt som är på gång är alla fullt uthyrda, så vi ser ingen större konkurrens där heller, säger Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, till Fastighetsvärlden.

– Marknaden i Seattle är väldigt het. Efterfrågan på lokaler är stor. Vi har dessutom ett projekt som är riktigt bra. Med det senaste inom ventilation, superflexibla lokaler och på var tredje våningsplan finns det terrasser.

Arkitekt är Pickard Chilton som tidigare bland annat ritat det stora kontorsprojektet 2+U åt just Skanska i samma stad.

Skanskas projekt innefattar en privat takterrass på 300 kvadratmeter högst upp, sju delvis öppna terrasser i ändra av den ovala byggnaden, 1.100 kvadratmeter butiksyta på markplan samt fyra våningar parkeringsgarage, inklusive betjäning och laddstationer. Projektet siktar på att få LEED Platinum- och Wired Platinum-certifieringar.

The Eight är Skanskas sjätte utvecklingsprojekt i Seattle-området i nordvästra USA, och det andra projektet i Bellevue sedan starten i regionen 2011. Skanska köpte marken för The Eight i juli 2018 och erhöll nödvändiga tillstånd i slutet av 2020.

Skanska räknar med att påbörja byggnationen i juni 2021 och projektet beräknas vara färdigställt under det fjärde kvartalet 2023.

Byggkontraktet är värt cirka USD 270M, cirka 2,3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2021.

Sedan 2009 har Skanskas Kommersiella Fastighetsutveckling i USA investerat totalt USD 2,8 miljarder i kontors- och flerfamiljsprojekt, vilket har skapat cirka 600.000 kvadratmeter hållbara och samhällsfokuserade utvecklingsprojekt på bolagets utvalda delmarknader för denna verksamhet i USA.

Kontorsprojektet The Eight i Seattle, i nordvästra USA. På båda kortsidorna av den ovala byggnaden finns terrasser. Det finns även en stor terrass högt upp.

 

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan