Skanska investerar hela 4 mdr i nytt höghus i Seattle

Skanska investerar hela 4,0 miljarder kronor, i The Eight, ett nytt kontorsutvecklingsprojekt i Bellevue, Seattle, i nordvästra USA. Det är Skanskas, sett till ekonomisk investering, största kontorsprojekt någonsin.

Claes Larsson.
Visa faktaruta

Skanska kommer att utveckla och bygga ett 25 våningar högt kontorshus i Bellevue i Seattle, med en yta på 50.300 kvadratmeter. Bellevue är en större förort till Seattle och ligger på andra sidan av Washingtonsjön.

Näringslivet i området glöder, trots pandemin. Microsoft, Facebook, Amazon och flera andra storföretag har hyrt allt större lokaler i samband med expansion.

Skanska startar sitt storbygge på kalkylerad spekulation, helt utan några klara hyresgäster:

– I närområdet är vakansgraden endast 1 procent i det bestånd som håller någorlunda kvalitet. De stora nyproduktionsprojekt som är på gång är alla fullt uthyrda, så vi ser ingen större konkurrens där heller, säger Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, till Fastighetsvärlden.

– Marknaden i Seattle är väldigt het. Efterfrågan på lokaler är stor. Vi har dessutom ett projekt som är riktigt bra. Med det senaste inom ventilation, superflexibla lokaler och på var tredje våningsplan finns det terrasser.

Arkitekt är Pickard Chilton som tidigare bland annat ritat det stora kontorsprojektet 2+U åt just Skanska i samma stad.

Skanskas projekt innefattar en privat takterrass på 300 kvadratmeter högst upp, sju delvis öppna terrasser i ändra av den ovala byggnaden, 1.100 kvadratmeter butiksyta på markplan samt fyra våningar parkeringsgarage, inklusive betjäning och laddstationer. Projektet siktar på att få LEED Platinum- och Wired Platinum-certifieringar.

The Eight är Skanskas sjätte utvecklingsprojekt i Seattle-området i nordvästra USA, och det andra projektet i Bellevue sedan starten i regionen 2011. Skanska köpte marken för The Eight i juli 2018 och erhöll nödvändiga tillstånd i slutet av 2020.

Skanska räknar med att påbörja byggnationen i juni 2021 och projektet beräknas vara färdigställt under det fjärde kvartalet 2023.

Byggkontraktet är värt cirka USD 270M, cirka 2,3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2021.

Sedan 2009 har Skanskas Kommersiella Fastighetsutveckling i USA investerat totalt USD 2,8 miljarder i kontors- och flerfamiljsprojekt, vilket har skapat cirka 600.000 kvadratmeter hållbara och samhällsfokuserade utvecklingsprojekt på bolagets utvalda delmarknader för denna verksamhet i USA.

Kontorsprojektet The Eight i Seattle, i nordvästra USA. På båda kortsidorna av den ovala byggnaden finns terrasser. Det finns även en stor terrass högt upp.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan