Skanska investerar hela 4 mdr i nytt höghus i Seattle

Skanska investerar hela 4,0 miljarder kronor, i The Eight, ett nytt kontorsutvecklingsprojekt i Bellevue, Seattle, i nordvästra USA. Det är Skanskas, sett till ekonomisk investering, största kontorsprojekt någonsin.

Annons
Claes Larsson.
Visa faktaruta

Skanska kommer att utveckla och bygga ett 25 våningar högt kontorshus i Bellevue i Seattle, med en yta på 50.300 kvadratmeter. Bellevue är en större förort till Seattle och ligger på andra sidan av Washingtonsjön.

Näringslivet i området glöder, trots pandemin. Microsoft, Facebook, Amazon och flera andra storföretag har hyrt allt större lokaler i samband med expansion.

Skanska startar sitt storbygge på kalkylerad spekulation, helt utan några klara hyresgäster:

– I närområdet är vakansgraden endast 1 procent i det bestånd som håller någorlunda kvalitet. De stora nyproduktionsprojekt som är på gång är alla fullt uthyrda, så vi ser ingen större konkurrens där heller, säger Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, till Fastighetsvärlden.

– Marknaden i Seattle är väldigt het. Efterfrågan på lokaler är stor. Vi har dessutom ett projekt som är riktigt bra. Med det senaste inom ventilation, superflexibla lokaler och på var tredje våningsplan finns det terrasser.

Arkitekt är Pickard Chilton som tidigare bland annat ritat det stora kontorsprojektet 2+U åt just Skanska i samma stad.

Skanskas projekt innefattar en privat takterrass på 300 kvadratmeter högst upp, sju delvis öppna terrasser i ändra av den ovala byggnaden, 1.100 kvadratmeter butiksyta på markplan samt fyra våningar parkeringsgarage, inklusive betjäning och laddstationer. Projektet siktar på att få LEED Platinum- och Wired Platinum-certifieringar.

The Eight är Skanskas sjätte utvecklingsprojekt i Seattle-området i nordvästra USA, och det andra projektet i Bellevue sedan starten i regionen 2011. Skanska köpte marken för The Eight i juli 2018 och erhöll nödvändiga tillstånd i slutet av 2020.

Skanska räknar med att påbörja byggnationen i juni 2021 och projektet beräknas vara färdigställt under det fjärde kvartalet 2023.

Byggkontraktet är värt cirka USD 270M, cirka 2,3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2021.

Sedan 2009 har Skanskas Kommersiella Fastighetsutveckling i USA investerat totalt USD 2,8 miljarder i kontors- och flerfamiljsprojekt, vilket har skapat cirka 600.000 kvadratmeter hållbara och samhällsfokuserade utvecklingsprojekt på bolagets utvalda delmarknader för denna verksamhet i USA.

Kontorsprojektet The Eight i Seattle, i nordvästra USA. På båda kortsidorna av den ovala byggnaden finns terrasser. Det finns även en stor terrass högt upp.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan