SBB och FGF säljer i Nykvarn för 221 mkr

SBB och Fernholm & Gustafsson Förvaltning AB (FGF) säljer en bostadsfastighet i Nykvarn med ett underliggande fastighetsvärde om 221 miljoner kronor. Köpare är det allmännyttiga Nykvarnsbostäder (NYBO) – som tidigare ägt fastigheten. Priset är 5 procent under SBB.s nya värdering och yielden uppges till 4,3 procent. Det är SBB:s fjärde försäljning till en kommun på kort tid.

Svefa var rådgivare till köparen.

Fastighetsvärlden kan berätta att priset landade på den värdering som Svefa låtit göra åt det kommunala bolaget, 221 mkr. Enligt den nya värdering som SBB anlitat Forum att landade värdet på 232 mkr, alltså 5 procent lägre. FV saknar kännedom om det värdet är samma som SBB hade i böckerna inför affären.

Köparen uppger yielden till 4,29 procent.

Den aktuella fastigheten Tillbringaren 2 innehåller 115 lägenheter.

Kommunala NYBO har 576 lägenheter i förvaltning och 753 mkr i marknadsvärde. så förvärvet medför en betydande ökning av det kommunala beståndet.

SBB har tillsammans med FGF i ett JV-samarbete utvecklat fastigheten, genom lägenhetsrenoveringar och konverteringar av sekundära ytor till bostäder. Alin & Hedenlund Fastighetsförvaltning AB (AH) har varit ansvarig utvecklare i projektet.

– Fastigheten har förädlats av AH i enlighet med vår framtagna affärsplan och är nu färdigutvecklad. Vi har sedan tidigare kommunicerat vårt fokus att genomföra försäljningar för att stärka vår likviditet och återbetala skulder samt att minska antalet JV:n. Det är dessutom extra glädjande att vi fortsätter göra affärer med kommuner och allmännyttiga bolag, säger Leiv Synnes vd Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Den säljande parten har i sin projektutveckling tillfört 18 nya lägenheter och rotrenoverat 88. Resterande var åtgärdade innan projektet inleddes.

– Det känns bra att främja tillväxten i kommunen, för oss som ett ungt bostadsbolag. Dessutom bidrar vi genom förvärvet till att långsiktigt säkra Nykvarns behov av olika boendeformer, så att ännu fler kan bo, må bra och utvecklas här, säger Janette Jardefalk vd på NYBO.

SBB har på på kort tid, genom försäljningen i Nykvarn, avyttrat fastigheter till kommunala bolag för drygt 800 miljoner kronor.

SBB har tidigare sålt till Lejonfastigheter i Linköping för 400 miljoner, till Landskronahem i Landskrona för 150 miljoner och till Gavlegårdarna i Gävle för 46 miljoner kronor.

Nykvarn ligger 15 km vänster om Södertälje. Befolkningstillväxten har varit mycket stark och nu bör här cirka 8.000 invånare.

Den aktuella fastigheten i Nykvarn har adresserna Lundavägen 12-18 och Gammeltorpsvägen 3A-D.

Det kommunala bolaget har tidigare varit ägare till fastigheten Tillbringaren 2. Hösten 2011 avyttrades den fastigheten och fastigheten Grytan 6 (med bland annat kommunhuset) till Sörmlandsporten/Broadgate & Stendörren för 130 miljoner kronor. Fastigheten hamnade hos SBB när bolaget tog köksvägen till börsen 2016 och även förvärvade fastigheter för 4 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillbaka till förstasidan