Samhällsfastigheter

SBB lägger ett jättebud på norska Entra – nobbas

Ett år efter köpet av Hemfosa gör SBB nu sin nästa jätteframstöt. Bolaget lägger ett bud på norska Entra – liknande Vasakronan – med fastigheter för mer än 50 miljarder kronor. Vd:n Ilija Batljans nya mål är att skapa den ledande europeiska aktören inom social infrastruktur. Men nu får han mothugg.

Några av fastigheterna i Entra:

Posthuset vid centralstationen. 26 våningar. Norges högsta kontorshus.  Totalt 50.700 kvm.
Jättefastigheten Oslo city innehåller 33.800 kvm köpcentrum och 33.700 kvm kontor samt 13.100 kvm parkering. Entra äger kontorsdelen och halva parkeringsdelen. Byggnaden stod klar 1988.
Nasjonalbiblioteket. Henriks Ibsens gate 110 i Oslo. Uppfört 1914. Arkitekt: Holger Sinding-Larsen.
Byporten, Biskop Gunnerus’ gate 6. 9.200 kvm.
Grønland 51. Papirbredden 2 i Drammen. 15.300 kvm.
Powerhouse I Trondheim.

Bilder: Entra

Visa faktaruta

Någon tidig rekommendation av budet från Entras styrelse erhåller dock inte SBB. Styrelsen har även redan meddelat SBB att man tagit emot ett ej bindande förslag från annan part som eventuellt kan innebära att ett konkurrerande bud läggs.

Enligt obekräftade uppgifter kan det finns intresse på Entra från två andra svenska fastighetsbolag, läs mer här.

Entra kallade länge för Norges svar på Vasakronan – och det ägdes tidigare av norska staten innan det börsnoterades 17 oktober 2014 vid Oslobörsen. Norska staten är dock kvar som ägare med 8 procent. Folketrygdfondet är största ägare och kontrollerar 12 procent. Tydliga storägare i övrigt saknas. Det ”ansiktslösa kapitalet” äger stora poster efter att Oljefonden sålt av sin tidigare ägarandel om 40 procent.

Entra ägde vid utgången av tredje kvartalet fastigheter för 52 miljarder norska kronor, motsvarande cirka 50 miljarder svenska kronor. Fastigheterna finns främst i Osloområdet (61 procent), men även Bergen, Stavanger och Trondheim.

Beståndet innehåller 90 fastigheter om totalt 1,3 miljoner kvadratmeter. 59 procent av hyresintäkterna kommer från offentlig sektor.

Den tänkta affären ger SBB ett fastighetsbestånd som är värt cirka 131 miljarder kronor.

Upplägget på budet påminner något om det på Hemfosa för ett år sedan. Då erbjöds 55%  i form nyemitterade aktier och 45% kontant. I budet på Entra ges 70% i form av kontanter och resterande del i nyemitterade aktier.

Villkoren för erbjudandet innebär ett totalt värde för Entra om 30.052 miljoner norska kronor.

Erbjudandepriset om 165 NOK per aktie motsvarar en premie om cirka 26,3 % jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för aktien i Entra på Oslobörsen under de tre månaderna fram till och med den 23 november och 14,8 % jämfört med stängningskursen för aktien i Entra på Oslobörsen den 23 november.

SBB:s vd Ilija Batljan, kommenterar transaktionen:

– Vi vill gärna att Entra blir en del av SBB och ansluter sig till vår ambition att skapa det ledande bolaget inom social infrastruktur i Europa, ett bolag med en unik, attraktiv och stabil fastighetsportfölj med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader samt en diversifierad och högkvalitativ bas av hyresgäster i Norden. Vi ser möjligheter att frigöra väsentliga synergier, särskilt genom refinansieringsfördelar, vilket skulle accelerera besparingar med hänsyn till operationella och finansiella kostnader, vilket kommer gynna alla aktieägare och andra intressenter

De synergier bolaget så här långt uppskattar finns uppgår till totalt 260 mkr avseende den operativa driften och i finansieringssynergier.

Batljan fortsätter:

– Vår filosofi är att hyresgäster inte ska behöva binda upp kapital i form av fastigheter. De bör istället ges möjlighet att prioritera investeringar i människor, tjänster och lösningar för samhällets bästa. Vår roll är att attrahera kapital på konkurrenskraftiga villkor från inhemska och internationella investerare.

Efter att transaktionen genomförts, och förutsatt full anslutning i erbjudandet, kommer befintliga aktieägare i SBB att inneha cirka 83,5 % av det totala antalet aktier i det sammanslagna bolaget och aktieägare i Entra kommer inneha cirka 16,5 %.

SBB är sedan tidigare en stor fastighetsägare i Norge. Ungefär 22 procent av bolagets fastighetsvärde finns där (och 8 procent i Finland och 1 procent i Danmark).

Om affären går igenom kommer SBB ha ett fastighetsvärde i Norge som är större än det i Sverige. Enligt Fastighetsvärlden är det dock högt troligen att SBB kommer att sälja delar av Entra-beståndet, speciellt sådana delar som inte har någon koppling till någon typ av samhällsfastigheter.

SBB har tidigare gjort styckeförvärv från Entra i Norge, läs mer här.

I Norge har SBB även gjort den stora styckeaffären med att köpa, och sedan sälja, det moderna DNB-kontoret, mitt i centrala Oslo, läs mer här. Det blev ett rejält klipp för bolaget.

Arctic Securities, Citigroup Global Markets Europe AG och Goldman Sachs International agerar finansiella rådgivare till SBB. Arctic Securities agerar även settlementagent för erbjudandet. Advokatfirmaet Thommessen AS agerar legal rådgivare till SBB avseende norsk rätt och Advokatfirman Vinge KB agerar legal rådgivare till SBB avseende svensk rätt. Advokatfirmaet Wiersholm AS agerar som norskt legalt ombud till settlementagenten.

Fler Nyheter från förstasidan

Atlasmuren köper från Genesta

Fastighet i Solna byter ägare efter tre år.

Bildextra: Här är Stordalens nya kontor i Arenastaden

FV har besökt navet för Stordalens svenska hotellimperium.

Rutger Arnhult in bakom Vernums ”Ikeatänk”

Vision att bli ett av Sveriges ledande bolag.

Tar in 1,5 miljard till ny fond

Investerar i flera fastighetssektorer i Norden.

NCC startar nya Nova om 10.000 kvm vid Järva krog

Har haft bra flyt i uthyrningsarbetet. Nu är det dags för tredje projektet i området. Kommer att ha tripplat totalytan.

Arlandastad lyfte med 20 procent men föll tillbaka

Se bilder och en film från noteringsceremonin.

Säljer sista huset på ön

Lokalt bolag gör sitt största förvärv när börsjätten säljer.

Säljer allt för 437 mkr

Läs om fyra cityfastigheterna som ingår i transaktionen.

Logistikjättar utvecklar för 284 mkr norr om Stockholm

Internationell duo ser stor potential i området.

SHH i udda förvärv – köper nyproducerat

Läs om bolaget strategi för att bygga upp en egen förvaltningsportfölj. Siktar på 2 miljarder på två år.

Säljer för 435 mkr

Bostadsprojekt i Enköping ovanpå dagligvarubutik.

Förvärvar av Bonnier-koncernen för kvarts miljard

28.700 kvm industri- och kontorsfastigheter i sex svenska städer.

Stor fastighet utanför Stockholm till salu efter KK

Kontorshus och byggrätter under klubban – beräknat värde runt 100 mkr.

Dan Olofssons bolag säljer till försäkringsjätte

Ny kontors- och mobilitetshubb med Ikea som hyresgäst byter ägare.

Tillbaka till förstasidan