Uppgift: Balder och Castellum utmanar SBB om Entra

SBB:s bud på norska fastighetsjätten Entra är inte det enda. Det uppger Entras styrelse. Enligt DNB Markets analytiker Simen Mortensen är även Castellum och Balder intresserade. Fastighetsvärlden har inte fått uppgiften bekräftad, utan snarare tvärtom. Castellum uppger att man tidigare visat intresse. Balder säger att man inte lagt något bud.

– Det är tre börsnoterade bolag i Sverige som är huvudkandidater: Castellum, SBB och Balder. Men jag tror inte att vi ska utesluta andra aktörer, säger Mortensen till Finansavisen.

För Fastighetsvärlden motiverar Mortensen att alla de tre svenska bolagen har starka skäl till att köpa Entra.

– Det är ett riktigt fint bolag, med flera av de finaste kåkarna i Oslo. Det är nog bara Norwegian Property som har ett bättre bestånd. Så det är lätt att förstå att det finns intresse.

Mortensen berättar för Fastighetsvärlden att han inte utesluter att det kommer komma internationella bud, från exempelvis Blackstone. Han konstaterar även att det kan finns ett intresse även från norskt håll, men han vill inte uppge något namn. Enligt Fastighetsvärlden skulle det kunna handla om John Fredriksen – redaren som finns bakom Norwegian Property.

Läs mer om SBB:s bud på 50-miljardersbolaget Entra här.

Ingen av Entras ägare har kommenterat några bud. Men Entras styrelse har uppgett att det finns ytterligare ett bud, som kommit in tidigare, vid sidan av det från SBB. Styrelsen rekommenderar ägarna att inte acceptera SBB-budet.

SBB äger sedan tidigare fastigheter i Norge för drygt 17 miljarder kronor. Även Balder äger ett stort bestånd i det västra grannlandet. Castellum har ännu inte gjort något köp där, men har uttalade att man vill ha bestånd i alla de nordiska huvudstäderna och bolaget äger sedan tidigare fastigheter i Köpenhamn och Helsingfors.

Henrik Saxborn, vd vid Castellum, säger följande om de obekräftade uppgifterna från Norge:

– Den frågan har jag fått så många gånger, säger Saxbon och upprepar, skrattande, svaret utan att bekräfta eller dementera – eller kommentera om han åsyftar just Entra.

Castellum har gjort riktigt stora affärer tidigare. Våren 2016 köpte bolaget Norrporten, läs mer här. Då sålde bolaget snabbt beteendet i de orter som man inte var intresserad av, främst städer i Norrland.

Uppdaterat, under onsdagsmorgonen skickade Castellum ut följande information angående eventuell storaffär i Norge: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits”.

Erik Selin, vd och storägare på Balder, säger till Fastighetsvärlden:

– Jag har inte hunnit kolla vad som hänt. Jag är inte helt uppdaterad, säger Selin och dementerar att bolaget har lagt ett bud men är mer svävande på om det kan komma något framöver.

– Jag har varit upptagen med annat.

Balder har gjort flera investeringar i Norge, bland annat så sent som i september 2020 när ett jv-bestånd för 3 miljarder kronor förvärvades, läs mer här. Under våren 2020 utmanade Balder om ett 5-miljardersbetånd i Oslo, men nådde inte hela vägen fram, läs mer här. Balder gjorde första förvärvet i Norge i maj 2016.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar kontor för 900 mkr

Slår till och köper fullt uthyrd fastighet i Helsingforsregionen.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Totalt bakslag för hajpad kedja – tvingas lägga ner fem

FV avslöjar. Slår igen i några av Stockholms absolut bästa lägen.

Lista: 20 bästa mäklarna – totalt nio listor

Datscha har räknat klart. Nu offentliggörs listan över de 20 mest framgångsrikaste rådgivningsbolagen. Läs även om nykomlingen som kniper tredjeplatsen. FV publicerar flera segmentslistor.

C&W: ”65.000 kvm hyrs ut i andra hand i Stockholm”

Majoriteten av dessa kontorsytor belägna i CBD.

Bomben: Värvar dreamteam till nytt bolag

FV avslöjar. Läs om vilka sex mycket meriterade medarbetare som ingår.

Japansk investerare köper av AFA nära Hötorget

Klart med köpare nära Hötorget. Handlar om affär som sprack under våren.

Bästa rådgivarna inom de tre hetaste segmenten

Läs om vilka rådgivningsbolag som varit mest framgångsrika. Se även placeringarna 11–20 när det gäller säljrådgivning totalt.

Klart: Kvartett i världsklass i kamp om jätteprojektet

33.000 kvm ska utvecklas mitt i Stockholms city – här är bolagen som tilldelas parallella uppdraget.

Går till CBRE från Wework

Rådgivaren förstärker med toppnamn.

Mest framgångsrika köprådgivaren korad

Lista med de tio bästa. Datscha har summerat transaktionerna under 2020.

Stenhus kör så det ryker – förvärvar för halv miljard

Avfallsentreprenör blir minoritetsägare i bolaget efter affär i Stockholm och Göteborg.

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Tillbaka till förstasidan