Uppgift: Balder och Castellum utmanar SBB om Entra

SBB:s bud på norska fastighetsjätten Entra är inte det enda. Det uppger Entras styrelse. Enligt DNB Markets analytiker Simen Mortensen är även Castellum och Balder intresserade. Fastighetsvärlden har inte fått uppgiften bekräftad, utan snarare tvärtom. Castellum uppger att man tidigare visat intresse. Balder säger att man inte lagt något bud.

– Det är tre börsnoterade bolag i Sverige som är huvudkandidater: Castellum, SBB och Balder. Men jag tror inte att vi ska utesluta andra aktörer, säger Mortensen till Finansavisen.

För Fastighetsvärlden motiverar Mortensen att alla de tre svenska bolagen har starka skäl till att köpa Entra.

– Det är ett riktigt fint bolag, med flera av de finaste kåkarna i Oslo. Det är nog bara Norwegian Property som har ett bättre bestånd. Så det är lätt att förstå att det finns intresse.

Mortensen berättar för Fastighetsvärlden att han inte utesluter att det kommer komma internationella bud, från exempelvis Blackstone. Han konstaterar även att det kan finns ett intresse även från norskt håll, men han vill inte uppge något namn. Enligt Fastighetsvärlden skulle det kunna handla om John Fredriksen – redaren som finns bakom Norwegian Property.

Läs mer om SBB:s bud på 50-miljardersbolaget Entra här.

Ingen av Entras ägare har kommenterat några bud. Men Entras styrelse har uppgett att det finns ytterligare ett bud, som kommit in tidigare, vid sidan av det från SBB. Styrelsen rekommenderar ägarna att inte acceptera SBB-budet.

SBB äger sedan tidigare fastigheter i Norge för drygt 17 miljarder kronor. Även Balder äger ett stort bestånd i det västra grannlandet. Castellum har ännu inte gjort något köp där, men har uttalade att man vill ha bestånd i alla de nordiska huvudstäderna och bolaget äger sedan tidigare fastigheter i Köpenhamn och Helsingfors.

Henrik Saxborn, vd vid Castellum, säger följande om de obekräftade uppgifterna från Norge:

– Den frågan har jag fått så många gånger, säger Saxbon och upprepar, skrattande, svaret utan att bekräfta eller dementera – eller kommentera om han åsyftar just Entra.

Castellum har gjort riktigt stora affärer tidigare. Våren 2016 köpte bolaget Norrporten, läs mer här. Då sålde bolaget snabbt beteendet i de orter som man inte var intresserad av, främst städer i Norrland.

Uppdaterat, under onsdagsmorgonen skickade Castellum ut följande information angående eventuell storaffär i Norge: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits”.

Erik Selin, vd och storägare på Balder, säger till Fastighetsvärlden:

– Jag har inte hunnit kolla vad som hänt. Jag är inte helt uppdaterad, säger Selin och dementerar att bolaget har lagt ett bud men är mer svävande på om det kan komma något framöver.

– Jag har varit upptagen med annat.

Balder har gjort flera investeringar i Norge, bland annat så sent som i september 2020 när ett jv-bestånd för 3 miljarder kronor förvärvades, läs mer här. Under våren 2020 utmanade Balder om ett 5-miljardersbetånd i Oslo, men nådde inte hela vägen fram, läs mer här. Balder gjorde första förvärvet i Norge i maj 2016.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan