Uppgift: Balder och Castellum utmanar SBB om Entra

SBB:s bud på norska fastighetsjätten Entra är inte det enda. Det uppger Entras styrelse. Enligt DNB Markets analytiker Simen Mortensen är även Castellum och Balder intresserade. Fastighetsvärlden har inte fått uppgiften bekräftad, utan snarare tvärtom. Castellum uppger att man tidigare visat intresse. Balder säger att man inte lagt något bud.

– Det är tre börsnoterade bolag i Sverige som är huvudkandidater: Castellum, SBB och Balder. Men jag tror inte att vi ska utesluta andra aktörer, säger Mortensen till Finansavisen.

För Fastighetsvärlden motiverar Mortensen att alla de tre svenska bolagen har starka skäl till att köpa Entra.

– Det är ett riktigt fint bolag, med flera av de finaste kåkarna i Oslo. Det är nog bara Norwegian Property som har ett bättre bestånd. Så det är lätt att förstå att det finns intresse.

Mortensen berättar för Fastighetsvärlden att han inte utesluter att det kommer komma internationella bud, från exempelvis Blackstone. Han konstaterar även att det kan finns ett intresse även från norskt håll, men han vill inte uppge något namn. Enligt Fastighetsvärlden skulle det kunna handla om John Fredriksen – redaren som finns bakom Norwegian Property.

Läs mer om SBB:s bud på 50-miljardersbolaget Entra här.

Ingen av Entras ägare har kommenterat några bud. Men Entras styrelse har uppgett att det finns ytterligare ett bud, som kommit in tidigare, vid sidan av det från SBB. Styrelsen rekommenderar ägarna att inte acceptera SBB-budet.

SBB äger sedan tidigare fastigheter i Norge för drygt 17 miljarder kronor. Även Balder äger ett stort bestånd i det västra grannlandet. Castellum har ännu inte gjort något köp där, men har uttalade att man vill ha bestånd i alla de nordiska huvudstäderna och bolaget äger sedan tidigare fastigheter i Köpenhamn och Helsingfors.

Henrik Saxborn, vd vid Castellum, säger följande om de obekräftade uppgifterna från Norge:

– Den frågan har jag fått så många gånger, säger Saxbon och upprepar, skrattande, svaret utan att bekräfta eller dementera – eller kommentera om han åsyftar just Entra.

Castellum har gjort riktigt stora affärer tidigare. Våren 2016 köpte bolaget Norrporten, läs mer här. Då sålde bolaget snabbt beteendet i de orter som man inte var intresserad av, främst städer i Norrland.

Uppdaterat, under onsdagsmorgonen skickade Castellum ut följande information angående eventuell storaffär i Norge: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits”.

Erik Selin, vd och storägare på Balder, säger till Fastighetsvärlden:

– Jag har inte hunnit kolla vad som hänt. Jag är inte helt uppdaterad, säger Selin och dementerar att bolaget har lagt ett bud men är mer svävande på om det kan komma något framöver.

– Jag har varit upptagen med annat.

Balder har gjort flera investeringar i Norge, bland annat så sent som i september 2020 när ett jv-bestånd för 3 miljarder kronor förvärvades, läs mer här. Under våren 2020 utmanade Balder om ett 5-miljardersbetånd i Oslo, men nådde inte hela vägen fram, läs mer här. Balder gjorde första förvärvet i Norge i maj 2016.

Fler Nyheter från förstasidan

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Vasakronan hyr ut 3.700 kvm

Fylls på efter jätteuthyrningen.

Hummel är ny vd på CBRE

Tagit över direkt. Tidigare vd:n slutade efter redan ett halvår.

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast.

Tillbaka till förstasidan