Uppgift: Balder och Castellum utmanar SBB om Entra

SBB:s bud på norska fastighetsjätten Entra är inte det enda. Det uppger Entras styrelse. Enligt DNB Markets analytiker Simen Mortensen är även Castellum och Balder intresserade. Fastighetsvärlden har inte fått uppgiften bekräftad, utan snarare tvärtom. Castellum uppger att man tidigare visat intresse. Balder säger att man inte lagt något bud.

– Det är tre börsnoterade bolag i Sverige som är huvudkandidater: Castellum, SBB och Balder. Men jag tror inte att vi ska utesluta andra aktörer, säger Mortensen till Finansavisen.

För Fastighetsvärlden motiverar Mortensen att alla de tre svenska bolagen har starka skäl till att köpa Entra.

– Det är ett riktigt fint bolag, med flera av de finaste kåkarna i Oslo. Det är nog bara Norwegian Property som har ett bättre bestånd. Så det är lätt att förstå att det finns intresse.

Mortensen berättar för Fastighetsvärlden att han inte utesluter att det kommer komma internationella bud, från exempelvis Blackstone. Han konstaterar även att det kan finns ett intresse även från norskt håll, men han vill inte uppge något namn. Enligt Fastighetsvärlden skulle det kunna handla om John Fredriksen – redaren som finns bakom Norwegian Property.

Läs mer om SBB:s bud på 50-miljardersbolaget Entra här.

Ingen av Entras ägare har kommenterat några bud. Men Entras styrelse har uppgett att det finns ytterligare ett bud, som kommit in tidigare, vid sidan av det från SBB. Styrelsen rekommenderar ägarna att inte acceptera SBB-budet.

SBB äger sedan tidigare fastigheter i Norge för drygt 17 miljarder kronor. Även Balder äger ett stort bestånd i det västra grannlandet. Castellum har ännu inte gjort något köp där, men har uttalade att man vill ha bestånd i alla de nordiska huvudstäderna och bolaget äger sedan tidigare fastigheter i Köpenhamn och Helsingfors.

Henrik Saxborn, vd vid Castellum, säger följande om de obekräftade uppgifterna från Norge:

– Den frågan har jag fått så många gånger, säger Saxbon och upprepar, skrattande, svaret utan att bekräfta eller dementera – eller kommentera om han åsyftar just Entra.

Castellum har gjort riktigt stora affärer tidigare. Våren 2016 köpte bolaget Norrporten, läs mer här. Då sålde bolaget snabbt beteendet i de orter som man inte var intresserad av, främst städer i Norrland.

Uppdaterat, under onsdagsmorgonen skickade Castellum ut följande information angående eventuell storaffär i Norge: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits”.

Erik Selin, vd och storägare på Balder, säger till Fastighetsvärlden:

– Jag har inte hunnit kolla vad som hänt. Jag är inte helt uppdaterad, säger Selin och dementerar att bolaget har lagt ett bud men är mer svävande på om det kan komma något framöver.

– Jag har varit upptagen med annat.

Balder har gjort flera investeringar i Norge, bland annat så sent som i september 2020 när ett jv-bestånd för 3 miljarder kronor förvärvades, läs mer här. Under våren 2020 utmanade Balder om ett 5-miljardersbetånd i Oslo, men nådde inte hela vägen fram, läs mer här. Balder gjorde första förvärvet i Norge i maj 2016.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan