Uppgift: Balder och Castellum utmanar SBB om Entra

SBB:s bud på norska fastighetsjätten Entra är inte det enda. Det uppger Entras styrelse. Enligt DNB Markets analytiker Simen Mortensen är även Castellum och Balder intresserade. Fastighetsvärlden har inte fått uppgiften bekräftad, utan snarare tvärtom. Castellum uppger att man tidigare visat intresse. Balder säger att man inte lagt något bud.

– Det är tre börsnoterade bolag i Sverige som är huvudkandidater: Castellum, SBB och Balder. Men jag tror inte att vi ska utesluta andra aktörer, säger Mortensen till Finansavisen.

För Fastighetsvärlden motiverar Mortensen att alla de tre svenska bolagen har starka skäl till att köpa Entra.

– Det är ett riktigt fint bolag, med flera av de finaste kåkarna i Oslo. Det är nog bara Norwegian Property som har ett bättre bestånd. Så det är lätt att förstå att det finns intresse.

Mortensen berättar för Fastighetsvärlden att han inte utesluter att det kommer komma internationella bud, från exempelvis Blackstone. Han konstaterar även att det kan finns ett intresse även från norskt håll, men han vill inte uppge något namn. Enligt Fastighetsvärlden skulle det kunna handla om John Fredriksen – redaren som finns bakom Norwegian Property.

Läs mer om SBB:s bud på 50-miljardersbolaget Entra här.

Ingen av Entras ägare har kommenterat några bud. Men Entras styrelse har uppgett att det finns ytterligare ett bud, som kommit in tidigare, vid sidan av det från SBB. Styrelsen rekommenderar ägarna att inte acceptera SBB-budet.

SBB äger sedan tidigare fastigheter i Norge för drygt 17 miljarder kronor. Även Balder äger ett stort bestånd i det västra grannlandet. Castellum har ännu inte gjort något köp där, men har uttalade att man vill ha bestånd i alla de nordiska huvudstäderna och bolaget äger sedan tidigare fastigheter i Köpenhamn och Helsingfors.

Henrik Saxborn, vd vid Castellum, säger följande om de obekräftade uppgifterna från Norge:

– Den frågan har jag fått så många gånger, säger Saxbon och upprepar, skrattande, svaret utan att bekräfta eller dementera – eller kommentera om han åsyftar just Entra.

Castellum har gjort riktigt stora affärer tidigare. Våren 2016 köpte bolaget Norrporten, läs mer här. Då sålde bolaget snabbt beteendet i de orter som man inte var intresserad av, främst städer i Norrland.

Uppdaterat, under onsdagsmorgonen skickade Castellum ut följande information angående eventuell storaffär i Norge: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits”.

Erik Selin, vd och storägare på Balder, säger till Fastighetsvärlden:

– Jag har inte hunnit kolla vad som hänt. Jag är inte helt uppdaterad, säger Selin och dementerar att bolaget har lagt ett bud men är mer svävande på om det kan komma något framöver.

– Jag har varit upptagen med annat.

Balder har gjort flera investeringar i Norge, bland annat så sent som i september 2020 när ett jv-bestånd för 3 miljarder kronor förvärvades, läs mer här. Under våren 2020 utmanade Balder om ett 5-miljardersbetånd i Oslo, men nådde inte hela vägen fram, läs mer här. Balder gjorde första förvärvet i Norge i maj 2016.

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan